Fatih Belediyesi ile Esnaf ve Sanatkarlar Derneği tarafından Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer onur konuğu olarak katıldı. Bakan Dinçer, şed kuşandı ve aldığı hediye tablo karşısında duygulu anlar yaşadı.

Bakan Ömer Dinçer,  ‘Ahilik Haftası’ nedeniyle Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmasında, Ahilik geleneğinde olan kuşak bağlama merasiminin çok geçmişte kalan bir şey olmadığını ve kuşak bağlama törenlerine çocukluğunda şahit olduğunu belirterek, terzi olan babasının kalfalarından birine törenle kuşak bağladığı zamanları hatırladığını anlattı. Bugün devletin yürüttüğü önemli çalışmaların o dönemde ahilik teşkilatı tarafından yürütüldüğünü belirterek, Ahilik teşkilatının yürüttüğü temel mesleki eğitimin bugün İŞKUR tarafından yerine getirilmeye çalışıldığını söyledi. Ahilik teşkilatının sadece talim değil, terbiye görevini de yürüttüğünü belirten Bakan Dinçer, bu teşkilatın meslek ahlakını öğretip insanların hayatlarında bunu uygulamayı öğretmesinin yanında bir denetim kurumu gibi görev yaptığını belirtti.

 Ahilik teşkilatının, bugünkü SGK, İŞKUR ve meslek okulları gibi okullar ile etik kurullar gibi benzeri kurumları o zaman kendi bünyesinde oluşturduğunu anlatan Bakan Dinçer, “Bu tip  kurumların taşıdığı temel değerleri modern zamanlara uyarlayarak yaşayabilir hale getirmek çok önemli” dedi. Bakan Dinçer, günümüzde meslek sahibi almanın öneminden bahsederek, İŞKUR’un verdiği eğitimlerden tüm vatandaşların yararlanmasını isteyerek, ‘Ne iş olursa yaparım’ diyenlerin iş hayatında artık şanslarının kalmadığını söyledi. Bakan Ömer Dinçer, “Geçen yıl mesleki eğitim için 167 bin insanımızı eğittik. Sadece mukayese olsun diye söylüyorum Türkiye’de 2002 yılında 172 mesleki kurs açılırken 2008 yılında yaklaşık 1800 mesleki kurs açılmıştır. 2009 yılında 10 bin 734 mesleki kurs açtık ve bu kurslardan 167 bin insanımızı eğittik. En güzel taraflarından biri kadın ve gençlerimiz bundan çok fazla yararlandılar. Eğitime katılanların yüzde 44’ü kadınlardı ve bu insanların yaklaşık yüzde 23’ünü işe yerleştirdik.  Bu yıl içinde bugüne kadar 110 bine yakın insanımızı bu kurslar aracılığıyla eğittik ve hedefimiz bu rakamın 200 bine ulaşmasını sağlamak.” şeklinde konuştu.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ahilik teşkilatının toplumu ve o toplumu oluşturan bireyleri mesleki yönden eğiterek mükemmel topluma ulaşmayı hedefleyen bir mesleki birliktelik olduğunu söyledi. Başkan Demir, Ahilikle ilgili yapılan çalışmaları çok önemli gördüğünü ve Ahilik haftası kutlamalarının da toplumu birlik ve beraberlik içinde kenetleyen bir yapıyı gündeme taşımak olarak gördüğünü anlattı. Ahiliğin Orta Asya’dan gelmiş Türkler’in Anadolu’da tutunma hikayesi olduğunu anlatan Demir, “Ahi her şeyde, her ortamda, her çağda denge ve düzen tutturandır. Yıkan değil yapandır dünya ve ahiret dengesini kurandır. Ahilik teşkilatı insanı ham cevherken alıp işleyen bir ocaktır” dedi.

Törende, temsili Şed kuşanmanın ardından sahneye davet edilen Bakan Dinçer’e, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile ESDER Başkanı Mahmut Çelikus tarafından Şed kuşatıldı. 

Etkinlikte bazı esnafa plaket verilmesinin ardından ESDER Başkanı Çelikus, Bakan Ömer Dinçer’in terzi olan babasının yaptırılan yağlı boya resmini hediye etti. Resmin babasına çok benzediğini ifade eden Bakan Ömer Dinçer, “Bir de kömürlü ütü olsaymış” dediği anda kömürlü ütüyü de gördükten sonra, “Çok duygulandım daha fazla konuşmak istemiyorum” diyerek platformdan indi. Sultanahmet Meydanı’nda devam eden etkinlikler kapsamında Fatih Belediyesince çevredeki vatandaşlara pilav ve ayran dağıtılırken, Sultanahmet Camisi’nde Kuran ve Mevlidi Şerif okutuldu. Mehmet Akif Ersoy Parkı, Amfi Tiyatro Sahnesi’nin hemen altında kurulan el sanatları stantları 17 Ekim tarihine kadar vatandaşlar tarafından gezilebilecek.