Ahmet Kaya'nın protesto edildiği geceye atıfta bulunmak ve orada yaşananları eleştirmek amacıyla hazırlanan sahne, ilgi topladı.

11 yıl önce MGD gecesinde yaptığı konuşma nedeniyle protestolara uğrayan ve 2000 yılında Paris'te vefat eden Ahmet Kaya, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen programla anıldı. "Onsuz 10 yıl" başlığıyla yapılan anma gecesine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Akın Birdal, AK Parti Milletvekili Dengir Mir Fırat, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, çok sayıda sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Anma gecesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Günay, "Hepimiz ülkemizin yaşadığı kötü günleri geride bırakmak, barış türküleri söylemek, geçmişte barış türküleri söyleyen ve çeşitli çileler çeken arkadaşımızı sevgi ve rahmet ile anıyoruz" dedi. Günay, Başbakan Erdoğan'ın geceye katılmaması ile ilgili olarak da, "Sayın Başbakan ile Mardin'e gittik. Ben saat 3'te yola çıktım, hava şartları sebebiyle Diyarbakır üzerinden buraya geldim. Başbakan'ın programı devam ediyor. Ben bu programa hem Sayın Başbakan hem de kendi adıma geldim. Başbakan'ın içten duygularını Gülten Kaya'ya ilettim" diye konuştu.

Gecede yoğun ilgi gören Gülten Kaya, basın mensuplarının Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geceye katılmamasına ilişkin sorularına, "Her iki konuğum da katılmak istemişlerdi ancak programlarının uymadığını görüyorum. Bu yorumlanacak bir durum değil. Biri ana muhalefet partisi başkanı çok yoğun, biri de Başbakan. Başbakan Mardin'de, zaten hava şartları da malum. Bunu bize dün itibari ile de iletmişlerdi. Hiçbir kırgınlığım yok, herkese davetimi yaptım" cevabını verdi. Kaya, gazetecilerin bugün yaşanan değişimi sormaları üzerine şunları söyledi:

"Bu değişimin yaşanması için keşke Ahmet Kaya gibi bir bedel ödenmese idi. Umuyoruz ki bundan sonra böyle şeyler yaşanmaz. Zaten burada siyasetçisi, sivil toplumu, halkı bütün renkleri buluşturma sebebi buydu. Yani Ahmet Kaya üzerinden ve sanat üzerinden iyi duygular yaşatmaktı."
Kaya, eşine çatal fırlatılması olayından bugüne gelen süreçle ilgili soru üzerine ise, "Nispi bir değişme var, ama bu yeterli değil" diye konuştu.

Gecede salonun girişine, 1999'da Ahmet Kaya'nın protesto edildiği geceye atıfta bulunmak ve orada yaşananları eleştirmek amacıyla hazırlanan "çatallı-kaşıklı" sahne damgasını vurdu. Gülten Kaya ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in birbirlerini selamlayarak kucaklaşması zılgıt ve alkışlar ile karşılandı.


(sb)