Clinton: Türkiye ile ikili görevlerimiz var
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İngiliz gazeteci Shirin Wheeler tarafından Brüksel'de hazırlanıp sunulan ve BBC World News Televizyonu'nda yayınlanan ‘Record Europe’ programının özel bölümüne konuk oldu. Clinton ve Ashton, burada Türkiye ile ilgili soruları yanıtladı.

Hillary Clinton, Türkiye'nin NATO ile önemli ilişkisi bulunan bir müttefik olduğunu, Türkiye ile birlikte hareket ettikleri önemli ikili görevler bulunduğunu belirttiği konuşmasında, “Türkiye çok daha büyük bir küresel ve bölgesel varlık haline geliyor. Ekonomisi dramatik biçimde büyüyor. Ülkelere uzanıyorlar ve bizimle birlikte olduğu kadar tek başlarına etkili olmayı deniyorlar” dedi. Türkiye - AB ilişkilerinin tartışıldığı bir yayında Clinton, “Türkiye'yi AB'de destekliyoruz, ama oyumuz yok” diye ifade etti.

‘ABD, TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNİ GÜÇLÜ BİÇİMDE DESTEKLİYOR’

Clinton, ‘ABD, Avrupa Birliği'nin özellikle Türkiye konusunda gücünü yeterince etkin kullandığını düşünmüyor’ biçimindeki anımsatmaya “Ben öyle görmüyorum. Süren bir taahhüt görüyorum. Cathy (AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton) benim gibi özellikle Türkiye'yle etkin biçimde çalışıyor. Yani bizlerin Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirme taahhüdümüz olduğuna inanıyorum. ABD'nin, Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü biçimde desteklediğini belki biliyorsunuz. Karar vermenin ise bize değil, AB'ye ait olduğu da açık” dedi.

Hillary Clinton, BBC'nin ‘Bazı eleştiriler var. Belli AB hükümet başkanlarının üyelik konusunda isteksiz oldukları belirtiliyor’ sorusuna karşılık ise şunları söyledi:

‘TÜRKİYE İLE BİRLİKTE HAREKET ETTĞİMİZ ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNUYOR’

“Bu konuda, ifade ettiğimiz gibi, dostların birbirlerine aktardıkları şekliyle kendi görüşümüz olduğuna inanıyorum. Fakat burası, bizim bir oyumuzun bulunmadığı, üye devletlerin bir alanı. Ancak Türkiye ile çalışma konusunda kesin sözümüz var. Türkiye, NATO ile önemli ilişkisi bulunan bir müttefik. Türkiye ile birlikte hareket ettiğimiz önemli ikili görevler bulunuyor. Ve Türkiye çok daha büyük bir küresel ve bölgesel varlık haline geliyor. Ekonomisi dramatik biçimde büyüyor. Ülkelere uzanıyorlar ve bizimle birlikte olduğu kadar tek başlarına etkili olmayı deniyorlar. Hala yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum, bunların yapılması konusunda köklü taahhütlerimiz bulunuyor.”

ASHTON: ‘TÜRKİYE'NİN KONUMU BENİM İÇİN ÖNEMLİ’

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise BBC muhabirinin, ‘AB'nin tamamı aynı notadan mı şarkı söylüyor?’ biçimindeki sorusuna, “Hillary'nin söylediği gibi Türkiye'nin benim için konumu son derece önemli. Türkiye, karşılaştığımız bölgesel ve uluslararası zorlukların bir bölümüne birlikte bakmaya çalışırken pek çok durumda, bir ortak. Dış ilişkilere bakış perspektifi açısından da öyle, güçlü ilişki kurma ihtiyacı içinde bulunduğum ülkeler açısından baktığımda da, Türkiye'nin durumu, Hillary'nin de hakkıyla vurguladığı gerekçelerle ortada” dedi.

AB üyesi devletlerin Türkiye konusunda daha ileri adımlar atmaları ihtiyacı tartışmaları konusunda ise Ashton, “Türkiye bir aday ülke. Biri bana farklı bir şey söyleyene kadar Türkiye bir aday ülke. Ve ben bu temel üzerinde çalışacağım, onlar da öyle yapacaklar. Her durumda, AB üyeliğini elde etmek uzun vadeli ve zorlu bir yol” şeklinde konuştu.