Aktaş, çocukların daha sık hastalanmasının nedenleri arasında gösterdiği maddeleri şu şekilde sıraladı:

1- Yaşın küçük olması

2- Bağışıklığın zayıf olması

3- Sosyo – ekonomik durumun zayıflığı

4- Kötü beslenme

5- Kalabalık ortamlar

6- Hava kirliliği

7- Evde sigara içilmesi

8- Mevsimsel değişiklikler gibi daha pek çok şey sayılabilir. Dedi.

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMLİ

Kışa girmekte olduğumuz şu günlerde Dünyada olduğu gibi Türkiye’de mevsimsel değişimin hızla yaşandığı yerlerdendir diyen Aktaş, "Hava sıcaklığı gün içinde olabildiği gibi günler arasında da değişlikler göstermektedir. Hava kirliliği oldukça yaygındır. Çocuklarımız okul- kreş – bakımevi gibi kalabalık ortamlarda bulunmak zorundadır. Durum böyle olunca üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla sıkça karşılaşırız. Bunlar nezle, grip, farenjit, tonsilit, sinüzit, otit gibi hastalıklardır. Kışın yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı bu hastalıklar çok sayıda çocukta ortaya çıkar.6-8 yaşa kadar olan çocuklar kış boyunca en az üç, en çok sekiz defa bu hastalıklara yakalanabilirler,6-8 yaştan sonra bu sayı giderek azalır. Yetişkinde 2 – 4 defaya iner. Bu hastalıklara yakalandıkça onları ortaya çıkaran mikropları vücudumuz tanır ve onlarla savaşacak maddeleri yapmaya başlar. İşte bu savaşçılar çoğaldıkça çocuklarımız adı geçen hastalıklara daha az yakalanır. Bu savaşçılara sahip annelerden doğan bebeklerde ( anne sütüyle beslendiklerinde ) ilk altı ay içinde daha büyük çocuklara göre daha az hastalanırlar.’’ Dedi.

Aktaş cocuklar’ da mevsimsel değişiklikler nedeni ile meydana gelen hastalıkları ve iyileşme sürelerini açıkladı;

Soğuk Algınlığı ( Nezle ): Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, halsizlik, iştahsızlık, hapşırık, kuru öksürük ile başlar. Bir hafta da kendiliğinden iyileşir.

Grip: Yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, bulantı – kusma, halsizlikle kendini gösterir. Doktor tarafından tedavi edilmelidir.

Bademcik iltihabı ( tonsilit ) ve faranjit: Boğaz ağrısı, yüksek ateş, boyunda bezeler olması yutma zorluğu gibi belirtilerle başlar. Doktora gösterilmelidir. Okul çağında daha sıktır.

Orta Kulak iltihabı ( otit ) : Kulak ağrısı, kulak akıntısı, ateş, halsizlikle ortaya çıkar. Doktor tedavisi gerektirir.

Sinüzit (burun çevresindeki boşlukların iltihabı) : Baş ağrısı, geniz akıntısı, ağız kokusu, öksürük olur. Doktor tedavisi gerektirir.Soğuk algınlığı ( nezle )genelde bir haftada düzelir diyen

BU BELİRTİLERDE DOKTORA BAŞVURUN

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzm. Dr. İsmail Hakkı Aktaş bol sıvı ve istirahatin önemini vurgulayarak şunları söyledi; " Diğer saydığımız grip, tonsillit, faranjit, otit, sinüzit gibi hastalıklara yol açan durumlarda doktora başvurulmalıdır. Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı, bulantı-kusma gibi belirtiler gördüğünüzde çocuğunuzu doktora götürmeniz gerekir. Üst solunum yolları hastalıklarından korunmak ve korumak çok önemlidir. Kendimizi koruduğumuz kadar çevremizi de korumamız gerekir.’’

TEMİZLİĞE DİKKAT

Hastalıklardan Korunmak için bu hastalıkların nasıl yayıldığını bilmemiz gerekir diyen Aktaş’’ Üst solunum yolu hastalıkları ağız ve burun salgılarının öksürük ve hapşırıkla çevreye yayılmasıyla oluşur. Bu salgıların çevreye yayılmaması için öksürür ve hapşırırken elimizle- kolumuzla ağzımızı burnumuzu kapatmalıyız. Bu salgılarla temas etmiş olan ellerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız. Bu salgılar kalabalık yerlerde hastalığı daha çok kişiye yaydığından kalabalık ortamlarda bulunmamalıyız. El ve vücut temasından kaçınmalıyız. Hasta kişilerin eşyalarını kullanmamalıyız. Sigara içilen ortamlara girmemeliyiz. İyi havalandırılan ortamlarda dinlenmeliyiz. İyi ve dengeli beslenmeliyiz. Bol sıvı tüketmeliyiz’’ diye konuştu.




(sb)