Yıldırım, İstanbul'da hava sıcaklığının düne göre 15 derece birden düşerek mevsim normallerinin altına indiğini ifade etti.
Hava sıcaklığının bugün ortalama 3 derece olacağını, sıcaklığın akşama doğru 1 dereceye ineceğini vurgulayan Yıldırım, etkili yağışların kentin yüksek noktalarında zaman zaman kar yağışı olarak görüldüğünü belirtti.

5, pazar günü de en düşük 1 en yüksek 6 derece olarak tahmin edildiğini ifade ederek, ''Yağışlar bugün yağmur ve karla karışık yağmur ve yüksek kesimlerde kar yağışı şeklinde devam edecek. Yarın ise genelde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülecek. Yağışların pazar günü ise hafif şekilde karla karışık yağmur ve kar yağışı olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

POYRAZ UYARISI
İstanbul'da şiddetli yağmurla birlikte poyraz fırtınasının hakim olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Poyraz fırtınası ile rüzgar 70-80 kilometre hızla esiyor. Poyraz fırtınası yarın daha da kuvvetlenecek. Saatte 90-95 kilometreye çıkmasını bekliyoruz. Pazar günü öğlen saatlerinde fırtınanın normale dönmesini bekliyoruz. Poyraz fırtınası nedeniyle özellikle yarın çatıların uçma tehlikesine karşı dikkatli olunması gerekiyor. Fırtınanın Marmara ve Batı Karadeniz'de çok kuvvetli olmasından dolayı deniz ulaşımında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmalarını bekliyoruz. Balıkçıların da tedbirli olmaları gerekiyor.''

YAĞIŞ MİKTARLARI
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Yıldırım, en fazla yağış görülen yerlerin Avrupa yakasının sahil kesimleri olduğunu belirterek, son 5 saattir devam eden yağışlar sonucu metrekareye düşen yağmur miktarının Florya ve Eminönü'nde 47, Sarıyer'de 38, Göztepe'de 32, Kumkapı'da 34, Çatalca'da 28, Samandıra'da 23 ve Kartal'da 20 kilogram olarak ölçüldüğünü bildirdi.

 Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ndan açıklama:
Alınan bilgiye göre, şiddetli fırtına bulutları olarak bilinen kümulonimbüs bulutları yüzünden saat 06.00 ile 07.00 arasında Atatürk Havalimanı'na inemeyen TK027 Şanghay, TK095 Cidde, TK99 Medine, TK141 Riyad, TK869 Abu Dabi uçakları Ankara'ya, TK875 Tahran İzmir'e, TK693 Kahire uçağı da Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirilerek, iniş yapmaları sağlandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, saat 07.00'den itibaren Atatürk Havalimanı'na inişlerin normale döndüğünü açıkladı.

Bu arada, Avrupa'daki kötü hava koşulları nedeniyle İstanbul'dan seferler gecikmeli olarak yapılıyor.

Marmara'nın genelinde etkili olan yağışlı hava, İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren şiddetini artırdı. Günün erken saatlerinde kenti etkisi altına alan sağanak yağış, yolları su altında bıraktı. Bazı yollarda yağışla birlikte su birikintileri oluştu. Sağanak yağmurla birlikte hava sıcaklıklarında da hissedilir derecede düşüş gözlenirken, Avcılar'da 7 aracın karıştığı zincirleme kazada 7 kişi hafif şekilde yaralandı. Kaza nedeniyle metrobüs hattının Topkapı istikameti kısmen trafiğe kapandı.

Şiddetli yağmurun yol açtığı Avcılar'daki kaza nedeniyle kapanan yolda araç kuyruğu Beylikdüzü'ne kadar ulaşırken, yağmur ve şiddetli rüzgar Eyüp'te bir ağacın devrildiği, Fatih'te ise bir evin çatısının uçtuğu kaydedildi.

İstanbul'un farklı bölgelerinde de yağmurun etkisiyle sabah saatlerinde meydana gelen 10'un üzerinde kaza, trafiği altüst etti.

Okmeydanı'nda bir aracın takla atması, bir aracın da yağışın etkisiyle bariyerlere girmesi sonucu, Anadolu yakasına gidişte sıkışıklık yaşandı.

Feriköy'de de iki aracın çarpışması sonucu da trafik kilitlendi.

DENİZ TRAFİĞİ
Karayel nedeniyle İDO'nun Bandırma, Yenikapı, Bursa, Yalova ve Avcılar dış hat deniz otobüsü ve hızlı feribot seferleri iptal edildi.

Meteoroloji uzmanlarına dayanan bilgilere göre, yağmurun şiddetini artırarak bugün ve yarın da devam edeceği, ilerleyen günlerde bölgede kar yağışının da beklendiği vurgulandı.

HAVA DURUMU
İstanbullular güne aşırı yağış ve fırtına ile uyandı. Şiddetli rüzgar nedeniyle evlerin çatıları uçtu, ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi.

 Meteoroloji yetkilileri geçtiğimiz günlerde bugün yağmur, hafta sonu ise kar yağışı uyarısında bulunmuştu. Sabah saat 05.00 sıralarında başlayan yağışlı hava etkisini giderek artırdı. Bardaktan boşalırcasına yağan yağmura araçların silecekleri yetişmedi. Sokaklar göle döndü. Yağmura bir de fırtına eklenince olumsuz görüntüler yaşandı. Fatih'de bir evin çatısı uçtu. Eyüp'te ise elektrik direği yola devrildi. Bazı yerlerde de yağış nedeniyle maddi hasarlı kazalar meydana geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son bilgilere göre; Ülkemizin İç ve Batı kesimlerinde beklenen yağışların, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz ile Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Çankırı ve Çorum çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışların, Trakya ile akşam saatlerinden sonra Marmaranın güneyi, Kütahya, Afyon ve Batı Karadenizin iç kesimlerinde, gece saatlerinden sonra Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun batısı, Isparta ve Burdur çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgar; Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli, zaman zaman fırtına (60-80 Km/saat) şeklinde esecek.

HAVA SICAKLIĞI :Kuzeybatı kesimlerde hissedilir derecede (10 ila 14) azalacak, güney kesimlerde 4 ila 6 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

RÜZGAR :Genellikle güney ve güneybatıdan hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey kuzeybatıdan (Karayel) kuvvetli ve kısa süreli fırtına (60-80 km/s) şeklinde esecek.

YILIN İLK KARI TRAKYA BÖLGESİNİ ETKİSİ ALTINA ALDI
Son on gündür Avrupa'da etkili olan soğuk hava kar, bugün sabah saatlerinde Türkiye'ye ulaştı. Trakya bölgesinden başlayarak Türkiye'yi etkisi altına alacak olan soğuk hava Kırklareli'nde kar yağışıyla hissediliyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün günlerdir yaptığı soğuk hava uyarısı bugün Trakya bölgesinde etkisini göstermeye başladı. Bölgede hava sıcaklığında 10 - 15 derece arasında düşüş yaşanırken sabah saatlerinde Kırklareli'ne ilk kar düştü. Sabaha karşı başlayan kar yağışı özellikle yüksek kesimlerde görülürken kent merkezinde ise karla karıºık yağmur ve kar şeklinde görüldü.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden edinen bilgiye göre yağışların bugün akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

(sb)