İSTANBUL Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz, 20 yıldır diyabet tedavisinde kullanılan bir ilacın son bir aydır pankreas kanseri tedavisinde kullanılmaya başlandığını söyledi. Erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Topuz, şunları söyledi: “Diyabet tedavisinde kullanılan bir ilacın pankreastaki tümörün büyümesini önlediği, kansere karşı da koruyucu etkisi olduğu, yapılan araştırmalarla belirlendi.

İlaçtan çok, erken teşhisi halinde cerrahi müdahalenin etkin olduğu bu hastalıktan korunma ve hastalığın önlenmesi yolunda yapılan çalışmalar halen sürüyor. Her hastanın tedaviye verdiği cevap farklı. Bazı hastalar hiç umulmadık biçimde tedaviye yüzde 70 ve üzeri cevap verebiliyor. Erken cerrahi durumunda kurtulma şansı yüzde 10’lara vardı. Cerrahi müdahale sonrası kemoterapi ve radyoterapi yapılmalı. İkisi beraber yapıldığında hastalarda ortalama sağ kalma 20 ay. Kemoterapi görmeyenlerde ise 11 ay olarak kabul edilmiş.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT
Erken teşhisin önemine değinen Topuz, “Hafif karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, bulantı, hazımsızlık, sık ishal, bazen çok nadir olarak ses kısılması, hıçkırık gibi şikâyetleriniz var ve doktorunuzun verdiği ilaç bir ay içinde fayda vermiyorsa vakit kaybetmeden ileri tetkikleri için doktorunuza başvurun. Tanı konulması için ültrasonografi (US) ve ya BT eşliğinde ince iğne aspirasyon denilen biyopsi yapılmalıdır. Kan tetkiki de bu hastalığın belirlenmesinde çok önemli” diye konuştu.