ABD'nin gösterge endekslerinden Standard & Poors 500 Endeksi yıl başından beri yüzde 9.7'lik yükselirken, 2 Temmuz'da gördüğü yılın en düşük seviyesine oranla da yaklaşık yüzde 20 getiri sağladı.

 

S&P'nin bu performansı küresel ekonomiye yönelik kötümser tahminler yapan Nouriel Roubini, Albert Edwards ve Robert Prechter gibi ekonomistleri de haksız çıkarmış oldu.

 

Yılbaşında varlık piyasalarında yükseliş öngören ancak Nisan ve Temmuz arasındaki dönemde, yaşanan düşüş ile yanılmış gibi görünen ekonomistler ise tahminlerinde başarılı oldu. Bu dönemde S&P 500 Endeksi yüzde 16 düşüş sergilerken, daha sonraki toparlanma döneminde piyasa değerlerini yaklaşık 2.6 trilyon dolar artırdı.

 

FED ETKİLİ OLDU

Sanayi üretimi, perakende satışlardaki artışlar, şirket karlarının beklenenden daha yüksek gelmesiyle birlikte ABD Merkez Bankası'nın açıkladığı 600 milyar dolarlık tahvil alım programı yükselişi tetikleyen unsurlar olarak dikkat çekti.

 

Bloomberg'in derlediği bilgilere göre, ABD'li borsa yatırım fonları son beş aylık süreçte, ortalama yüzde 7.7 değer kazandı.

 

Yıl ortasında, kötümserlerin elinde yılbaşında yaptıkları tahminleri destekleyecek yeterince kanıt bulunuyordu. Bu dönemde, euro bölgesindeki borç krizi sonrasında büyümenin yavaşlayacağı beklentisiyle Citigroup'un ABD Ekonomik Sürpriz Endeksi Nisan'da bulunduğu artı 43.4 seviyesinden, Ağustos'ta eksi 64.3 seviyesine geriledi. Bu verinin eksi olması, ekonomik raporların tahminlerle uyuşmadığı anlamına geliyor.

 

BENZİN BİTTİ İDDİASI

Konut piyasasındaki çöküşü tahmin eden A. Gary Shilling, Ağustos ayında ekonominin yol alabilmesi için artık yeterince benzini bulunmadığını belirtmiş ve ikinci resesyona dönemine girilebileceğini tahmin etmişti.

 

ABD'deki büyüme verileri de, o dönemde kötümserlerin elini güçlendiriyordu. Zira, ikinci çeyrekte büyüme yüzde 1.7 gerilemişti. Büyüme üçüncü çeyrekte ise yüzde 2.5'e çıktı.