Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Knesset’te yaptığı konuşmada yangın söndürmede sağladığı destek için Türkiye’yi överken bu işbirliğinin ilişkileri onarmak için bir fırsat olabileceğini söyledi.

Ay yıldızlı teşekkür töreni

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ülkenin tarihindeki en büyük yangının söndürülmesinde emeği geçen uluslararası güçlere dün Kudüs’te yapılan törenle teşekkür etti. Liderler, söndürme faaliyetine katılan ülkelerin bayraklarının önünde konuşma yaptı. Törende Türk ekibine de bir teşekkür plaketi sunuldu. Şimon Peres, “Bu denli büyük bir hızla yardıma koşup kahramanca davrandığınız ve İsrailliler’in hayatını kurtardığınız için hepinize teker teker teşekkür ederim” dedi.

Türkiye devletinden özür dilenmelidir’

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, İsrail’in Mavi Marmara ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti’nden özür dilemesi gerektiğini söyleyerek, “Bireyden, devletten, böyle bir ayırım söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nden özür dilenmesi söz konusudur” dedi.
Öte yandan Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Yosef Ciechanover ile yaptığı iki görüşme sonrasında İsrail’in önerilerini, bugün Başbakan Tayyip Erdoğan’a iletecek. Konuyla ilgili bir yetkili, “İsrail’in önerilerinin ne olduğunu Erdoğan ve Davutoğlu’na anlatacaktır” dedi.

Özür mü, üzüntü mü? Mavi Marmara baskınında ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesinde büyük bir sorun beklenmezken, asıl sıkıntının özür konusunda yaşanacağı ileri sürülüyor. Sızan bilgilerde, İsrail’in kendi kamuoyunu rahatlatmak için özür dilemede son derece diplomatik bir tutum takındığı, resmi özür yerine yaşananlardan dolayı Türkiye ve Türk halkına üzüntülerini iletmekte ısrarcı olduğu ileri sürülüyor.