Türkiye’de bir veya birden fazla kronik hastalığı olan 22 milyon erişkin var.
 
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Akalın, “Türkiye’de 15 milyonu hipertansiyon olmak üzere 22 milyon kişi kronik hasta var” dedi.

Antalya Side Starlight Otel Kongre Merkezi’nde düzenlenen 12. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde açıklanan rapor Türkiye’de 22 milyon kişinin kronik hastalığı olduğunu ortaya koydu. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından düzenlenen kongrede kronik hastalıklar içinde ilk sırada hipertansiyonun yer aldığı açıklandı. TİHUD Başkanı Prof. Dr. Erdal Akalın, ‘’2000’den sonra dünyanın en büyük sorunu kronik hastalıklardır. Tanısını erken koymak, tedavisini erken yapmak ve bu kişileri sağlıklı bir şekilde hayata devam ettirmek zorundasınız. Sağlık Bakanlığı Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de bir veya birden fazla kronik hastalığı olan 22 milyon erişkin var. Bu erişkilerin içinde de en fazla kronik hastalık 15 milyon hipertansiyon hastası’’ dedi. Prof. Dr. Akalın kronik böbrek yetmezliği hastalarının da bu rakamın içine katıldığı takdirde, sayısının 25 milyonu aşacağını bildirdi.

HASTA HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL

Kronik hastalıkların sinsi ve çoğunun hiçbir belirti vermediğini anlatan Prof. Dr. Akalın, ‘’Yine Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı araştırmaya göre, hipertansiyon hastalarının yüzde 60’ı kan basınçlarının yüksek olduğunu bilmiyorlar. Yine Türk Endokronoloji ve Metabolizma Derneğinin 2002 yılında yaptığı çalışmaya göre, diyabetli hastaların yüzde 30’unun habersiz olmaduğunu görüyoruz. Kronik hastalığı olanların yarısının hastalıklarından haberi olmadığını söyleyebiliriz’’ dedi.