Kamyon terörü zıvanadan çıkmış durumda. Gün geçmiyor ki kamyonların başrollerde olduğu bir kazaya tanık olmayalım. Gün geçmiyor ki, aşırı hız yapan, yasak tanımayan kamyoncularla ilgili bir şikayet almayalım. Acil Şikayet Hattı, kamyonlarla ilgili isyan mesajlarıyla dolup taşıyor. Ne gariptir ki, durum böylesine vahim olmasına rağmen kenti yönetenler bu hayati soruna köklü bir çözüm getiremiyor. Denetimlerin yetersizliğinden mi, cezaların caydırıcılıktan uzak olmasından mıdır bilinmez kamyoncular bir türlü zapturapt altına alınamıyor.

Bir bakıyorsunuz aşırı şekilde yüklenmiş bir kamyon yollarda tehlike saçıyor, bir bakıyorsunuz sol şeritte son sürat ilerleyen bir kamyon milletin yüreğini ağzına getiriyor. İstanbullular bu kamyon dehşetinden öylesine korkuyor ki, problemin çözüme kavuşmasına katkıda bulunmak için karşılaştıkları manzaraları anında fotoğraflayıp bizimle paylaşıyorlar. Tabii biz de sizinle... Son günlerde, ard arda kamyoncularla ilgili öyle çok şikayetler aldık ki, sorunu bir kez daha manşetmize taşımak farz oldu. İşte o şikayetlerden bazıları...

TEHLİKELİ HAREKETLER BUNLAR
“2 Aralık günü, TEM bağlantı yolunda ilerliyordum. Önümde de bir kamyon seyir halindeydi. Son sürat ilerliyordu. En az 100 kilometre hızı vardı. Sürücü, sol şeridi kimselere bırakmıyordu. Hemen fotoğraf makinesine sarıldım. Ancak öyle hızlıydı ki kamyona yetişmek çok zordu. Üstelik sürücü tehlikeli hareketler yapıyor, ortalığı birbirine katıyordu. Sonra fark ettim ki, sadece önümdeki kamyon değil, onun önünde de başka bir kamyon ve otobüs vardı, onlar da aynı şekilde hızlıydılar. İyi ama bu devasa araçların sol şeritte ne işleri vardı? Şimdi bir trafik ekibi geçer de şunlara müdahale eder diye bekledim ama ne fayda! Denetim hak getire! Bu kamyonlar böyle aşırı hızlı bir şekilde ilerledi, hiçbir yetkili de onlara engel olmadı. Zaten ortada yetkili falan da yoktu. Üstelik, benim hemen önümdeki kamyonun plakası bile belli olmuyordu. Plaka, basamakla gizlenmişti. Plakayı alabilmek için de büyük çaba harcamam gerekti. Otoyollar böylesine başıboş olursa, kendini bilmez kamyoncular da işte böyle hız yapar, yol güvenliğini tehlikeye atar...”

HEM AŞIRI YÜKLÜ HEM SÜRATLİ
Şimdi de sözü başka bir okuyucumuza bırakıyoruz... “Sürekli TEM Otoyolu’nu kullanıyorum. Akşamları Okmeydanı Kavşağı’ndan bağlantı yoluna oradan da TEM’e çıkıyorum. Birkaç gün önce, akşam saat 20.30 civarında tam Okmeydanı Kavşağı’ndan TEM bağlantı yoluna giriyordum ki orta şeritte ilerleyen, haddinden fazla yüklü bir kamyon gördüm. Kamyonun kasası, aşırı bir şekilde, üstelik gelişigüzel bir halde yüklenmişti. İncecik iplerle bağlanmıştı. Öyle ki, ani bir frende yüklerin yandaki araçların üzerine devrilmesi işten bile değildi. Tabii çok korktum ve kamyonun yanından uzaklaşmaya çalıştım. Bu arda da fotoğraf çekmeye başladım. Kamyonun yanına geçtiğimde, şaşkınlığım ve endişem daha da arttı. Çünkü yan taraftaki yükler aşağıya düştü düşecekti. Sürücüsü ise, belli ki taşıdığı yükün ne kadar fazla olduğunun ve ne büyük tehlike yarattığının farkında değildi. Zira süratle ilerliyordu. Hemen trafik ekiplerine haber vermek istedim. Ancak telefonumun şarjı bittiği için ekipleri arayamadım. Üstüne üstlük kamyonun plakası da belli olmuyordu. Araç öylesine kirliydi ki plaka okunmuyordu. Ben TEM’den Maslak’a çıktım. Kamyon da köprüye doğru ilerledi. Acaba kontrol noktalarından geçerken bu kamyonu durdurdular mı? Hiç sanmıyorum...”