Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) verdiği karar sonrasında söylediği sözlere yanıt verdi. Arınç, "Söyledikleri sözler bizi korkutmak istediklerini gösteriyor. Biz ne bu konuşmalardan korkarız, ne toptan, ne de tüfekten korkarız" dedi.

Bülent Arınç, İhracatçı ve Sanayici İşadamları Derneği (İHSANDER)'nin İstanbul Radisson Otel'de düzenlediği 3. Olağan Kongresi'ne katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Arınç, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açığa alınan üç general ile ilgili açıklamasını değerlendirdi. Demokratik ve çağdaş ülkelerde iki başlı yargının olmadığını vurgulayan Arınç, "Yargıda iki başlılık artık birçok ülkede düşünülemeyen konular haline geldi" diye konuştu.

Çağdaş, sivil ve daha demokratik anayasaların yapılabilmesinin yargının tekliğiyle mümkün olacağını savunan Arınç, kendisini eleştiren MHP ve CHP'ye şu sözlerle yanıt verdi. "Demokratik ve çağdaş ülkelerde ve Avrupa biryliğinde iki yargı olmaz. Yani askeri mahkeme sivil mahkeme, Askeri Yargıtay Sivil Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Sivil Danıştay. Yargıda iki başlılık artık birçok ülkede düşünülemeyen konular haline geldi. Fakat Türkiye'de 1960 ve 1980 darbelerinde yapılan anayasalarda adeta iki paralel düzenlheme bugüne kadar geliyor. Daha çağdaş , daha sivil ve daha demokrat bir anayasa yapılabilmesi için yargıda tekliğe gidilmesi lazım. Yargının bağımsızlığı ne kadar önemliyse tek yargının olması da o kadar önemlidir. Bu arada hakimlerin nasıl bir karar vereceği, hangi hakimin ne şekilde davranacağını hiçbirimiz test edemeyiz. Ben meseleye prensip açısından bakıyorum, usül açısından bakıyorum. Bu düşüncem benim geçmişten bu yana muhafaza ettiğim bir düşüncemdir" şeklinde konuştu.

BAHÇELİ'YE YÜKLENDİ

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine Osmaniye'de yaptığı değerlendirmede, "Eğer bu hukuken reddedilmiş ise bu reddediş hukukçuların süzgecindeyse saygı duruyorum; ama Bülent Arınç adında bir şahsın AKP adına tehdidi ile oluyorsa kınıyorum'' şeklindeki ifadelere de Arınç'tan yanıt geldi. Arınç, Bahçeli'nin sözleri üzerine, "Sayın Bahçeli'nin tehdit kokan, bağırıp çağıran konuşmasına fevkalade üzüldüm. Ben kendisinden hem şahsi bakımından hem temsil ettiği partisi bakımından olumlu yaklaşan bir insanım. Benim ismimi olağan birisi gibi veya sokaktan geçen bir yurttaşımız gibi telaffuz etmesi bir nezaketsizlik olmakla birlikte arkasından söyledikleri sözler bizi korkutmak istediklerini gösteriyor. Biz ne bu konuşmalardan korkarız ne toptan ne de tüfekten korkarız. Sayın Bahçeli ile dünya görüşlerimiz farklıdır. Çünkü o 26 maddelik anayasa değişikliğinin tümüne birden neredeyse vatana ihanet gözüyle bakmış, bizi suçlamış ve "Hayır" oyu kullanmıştır. Siyasi hayatının en büyük hatasını yapmakla da kalmamıştır. Kendi oy tabanının üçte birini bu referandum sonucunda kaybetmiş bir genel başkan örneği gösterilirse bundan sonra herkes Sayın Bahçeli'yi gösterecektir" dedi.

"İÇİNDE YAŞADIĞIM PEK ÇOK OLAYIN APTALCA YAZILMIŞ OLDUĞUNU GÖRÜYORUM"

Başbakan Yardımcısı Arınç, basın mensuplarının "Wikileaks belgelerinde maksatlı olarak bazı ülkelerin korunduğu ve bu korunan ülkenin İsrail olabileceği ihtimali var mı?" şeklindeki sorusuna, "Bir kere İsrail ile bağlantılı olduğunu soruyorsanız bu Wikileaks belgelerinin bir şekilde deşifre edilmesinin İsrail ile doğrudan bağlantı kuracak bir bilgiye sahip değilim. İsrail'i bu işin içine katarak hedef değiştirmenin bir faydasının olduğunu düşünmüyorum" yanıtını verdi. Arınç sözlerinin devamında, "Her ülkenin büyükelçisi bulunduğu ülke hakkında bilgi ve istihbarat toplamak ve bunu kendi ülkesine rapor etmek görevi içerisindedir. Ama Amerikan büyükelçilerinin burada yaptığı iki hata var. Belge, bilgi ve analiz diye topladıkları şeylerin hepsi yanlıştır. Haber kaynakları ya gazetecilerdir ya muhaliflerdir. Gönderdikleri bilgilere bakıyorum o dönemde meclis başkanlığı yapmış bir insan olarak içinde yaşadığım pek çok olayın nasıl aptalca yazılmış olduğunu görüyorum" diye konuştu. ABD büykelçileri ile ilgili kullandığı "Aptalca" sözüne açıklık getiren Arınç, "Dolayısıyla az önce aptalca derken düşünmeden, görmeden, bilmeden duymadan bunları sadece kendi ülkelerine göndermiş olmalarını kastediyorum" dedi.