ABD'deki temasları sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da Foreign Policy Dergisi'nin ''En Önemli 100 Küresel Düşünür'' listesine girmeye hak kazandı.

Derginin 40. Yıldönümü dolayısıyla başkent Washington'daki Corcoran Müzesi'nde düzenlenen törende Davutoğlu'nun yanı sıra, ABD'nin Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke da Foreign Policy Dergisi'ne yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirildi.

Törende konuşma yapan Davutoğlu, küresel siyasetin dönüşümü konusunda tarihi bir an yaşadıklarını söyleyerek, Türkiye'nin Doğu ve Batı, Kuzey ve Güney arasında kültürel ve ekonomik bağlamda bir köprü görevi görmesini istediğini belirtti.

Törene katılan ABD'li Senatör John Kerry de, ABD'nin küresel siyasi değişimlere yeterli cevabı veremediğini düşündüğünü belirtti. Kerry, ABD'nin ihmalkarlık tarafına kaydığını ve stratejik düşünmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Wikileaks sitesinin sızdırdığı gizli belgeler hakkında da konuşan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, belgelerin Washington'daki iktidarın siyasi pozisyonunu yansıtmadığını söyledi.

Davutoğlu, "Bu raporları okuduğumuzda ve Obama'nın geçen sene Türk parlamentosunda yaptığı konuşmayı dinlediğimizde, hangisini ciddiye almalıyız? Obama, parlamentodaki konuşmasında Türkiye'nin en önemli stratejik aktörlerinden biri olduğunu ve Türkiye ile bir ortaklık ilişkisi geliştirmek istediklerini söyledi. Obama'nın bahsettiği ortaklık modeli yeni bir şeydir. Bu demektir ki o normal ve rutin bir ortaklık değil, yeni bir şey istiyor. Bizim muhatabımız Başkan Obama ve Clinton'dur. Bu demektir ki bu raporlar Washington'!a gelmiş ve ciddiye alınmamıştır. Obama yine de stratejik bir karar alarak göreve gelmesinin ardından ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmiştir. Bu tarihi bir olaydır" ifadelerini kullandı.

ABD ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğunu ifade eden Davutoğlu, ABD'li diplomatların küresel siyasi geçişlere adapte olamadığını vurgulayarak, ABD ve Türkiye'nin gelecek seneler içinde daha güçlü bir bağa sahip olmasını umduğunu söyledi.