Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, bebeklerin alt temizliğinde hijyenin önemli olduğunu belirterek, iyi yapılmayan alt temizliğinin idrar yolu enfeksiyonuna, bunun da ilerde böbrek yetmezliğine yol açabileceği uyarısını dile getirdi.

Prof. Dr. Söylemezoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en önemli görevi kanı temizlemek olan böbreğin bu işlevini ''glomerül'' denilen, kan damarlarından oluşan bölümü sayesinde yerine getirdiğini söyledi.

Bu hayati organdaki ''glomerül'' adı verilen bölümün işlevini yerine getirmemesinin, kanın süzülememesi sonucunu doğurduğunu, böylece böbrek yetmezliği geliştiğini ifade eden Söylemezoğlu, son dönem böbrek yetmezliği görülen hastaların yüzde 15'inin rahatsızlığının glomerüler hastalıklardan kaynaklandığına işaret etti.

Bu oranın çocuklarda daha yüksek olduğunu bildiren Söylemezoğlu, ''Böbrek yetmezliğinde, glomerüler hastalıklar yetişkinlerde 3., çocuklarda 2. sıradaki sebep'' dedi.

''İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI İLE BÖBREK YETMEZLİĞİ İLİŞKİLİ''

Çocukluk çağındaki idrar yolu enfeksiyonları ile böbrek yetmezliğinin yakın ilişkisi bulunduğuna işaret eden Söylemezoğlu, ''Çocukların yüzde 1-4'ü bu yaş döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçirir. Bunun en önemli belirtisi ateştir. Erken teşhis ve tedavi edilmez, sık da tekrarlarsa ileride böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle küçük yaşlarda yüksek ateşin nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonu da araştırılmalıdır'' diye konuştu.

Bebeklerde alt temizliğinde hijyene dikkat edilmesinin, olası idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçebileceğini anlatan Söylemezoğlu, özellikle dışkı temizliğine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Mesane altındaki idrarın dışarıya çıkışını sağlayan ''üretra'' denilen kısmın daha kısa olduğu kız çocuklarında riskin erkeklere göre fazla olduğuna işaret eden Söylemezoğlu, ''Alt temizliği iyi yapılmayan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Çocukluk çağındaki böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biri idrar yolu enfeksiyonlarıdır'' şeklinde konuştu.

Çocukluk çağı böbrek yetmezliğinin bir diğer nedeninin ise idrarın mesaneden geri kaçmasına neden olan yapısal bozukluk olduğunu kaydeden Söylemezoğlu, ''Vezikorenal reflü denilen bu hastalıkta idrar mesaneden kaçıp böbreğe döner. Kronik böbrek yetmezliğinin önlenmesi açısından bunun da tedavi edilmesi gerekir'' dedi.

ALT TEMİZLİĞİNİN PÜF NOKTALARI

Uzmanlara göre kızlarda alt temizliğinin önden arkaya doğru yapılması ve her silmede temiz bez kullanılması, erkek çocukların ise sünnet derisinin açılmaması gerekiyor.

Temizleme için kullanılan beze dışkı bulaşması halinde çocuğun ön tarafına dokundurulmaması, bezin değiştirilmesi öneriliyor.

Daha büyük çocukların ise tuvalet temizlik alışkanlığı konusunda doğru bir şekilde eğitilmesi, özellikle okul çağındaki çocukların, idrar kesesinde bekleyen idrarın enfeksiyona yol açması nedeniyle gerektiğinde tuvalete gitmeleri konusunda uyarılması gereğine işaret ediliyor.