“Türkiye’de Çin’i Yaşayın” etkinlikleri kapsamında, FİYAB Film Yapımcıları Meslek Birliği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 29 Kasım – 4 Aralık 2010 tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’da ‘Çin Filmleri Haftası’ adı altında film gösterimleri ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir. Etkinlik kapsamında Çin Sinema Dünyasından alanında uzman önemli isimler Türkiye’ye gelecektir. Etkinlik boyunca Ankara Panora AVM ve İstanbul GMALL’da ki sinemalarda gösterimi yapılacak Çin Sinemasının seçkin örneklerinden 7 film, tamamen Türkçe altyazılı ve ücretsiz olacaktır.
29 kasım – 4 aralık 2010 tarihleri arasında Çin Sinemasının seçkin örneklerinden birçok film İstanbul ve Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacaktır.
Filmler, 29 Kasım – 1 Aralık 2010 tarihleri arasında Ankara Panora Alışveriş Merkezi Cinebonus, 2 – 4 Aralık 2010 tarihleri arasında İstanbu G-Mall Cinebonus Sinemaları’nda ücretsiz ve Türkçe altyazılı olarak izlenebilecektir.
Etkinlik kapsamında gösterilecek filmler animasyondan dramaya otobiyografiden tarihe her zevke hitap edecek çeşitlilikte ödüllü yapımlardır. Hafta boyunca Ankara ve İstanbul’da ; “Jinsha Rüyası”, “Mesajlar”, Çin’in en büyük opera yıldızı Mei Lanfang’ın otobiyografisi “Mei Lanfang”, “Okula Yürümek”, Çin’li filozof Konfüçyüs’ün yaşam öyküsü“Konfüçyüs”, Çin tarihini, aksiyon ve dramı bir arada bulabileceğiniz “Fedailer ve Suikastçiler” ve “Git Lala Git” adlı filmler gösterilecektir.
FİYAB Yönetim Kurulu Başkanı Galip Gültekin, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Çin’in son yıllarda Avrupa ve ABD olarak iki kutuplu seyreden dünya politikasında söz sahibi haline gelen üçüncü bir güç olduğunu hatırlatarak dünyanın en büyük dış ticaret hacmine sahip dördüncü ülkesi konumuna ulaştığının da altını çizmiştir”. Gültekin, “Çin işgücü piyasasında emek yoğun sektörlerde iş yapan birçok Türk firması bulunmakta ve Çin ekonomisindeki dışa açılma, Türk finans sektörlerinin yüzünü güldürmektedir. Bu neden sinema alanında da gerçekleştirilmesin?” demiştir. İki ülke arasında yapılacak ortak yapım projelerinin hem mali açıdan Türkiye ekonomisini canlandırmaya yardım edeceğini, hem de kültürel alışverişi sağlayarak Türkiye’nin dünya genelindeki tanıtımı ve temsili için çok olumlu bir adım olacağını, belirtmiştir. Gültekin, “Bu konuda FİYAB olarak konunun öneminin farkındayız ve büyük bir emek harcayarak Çin Sinemasını Türk halkının beğenisine sunuyoruz. Umuyoruz birkaç yıl içinde birlikte gerçekleştireceğimiz ortak yapımlarla Dünya Sineması’nda Türkiye’nin adı üst sıralara taşınacaktır” demiştir.
Çin Filmleri Haftası kapsamında Çin’den gelecek Heyet, iki ülke arasındaki kültürel alışverişi ilerletmek, sinema sanatı konusunda ilişkileri geliştirmek ve ortak yapım olanaklarını değerlendirmek amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, TRT Ankara Genel Müdürlüğü ve Türk sinemasının önde gelen yapımcı ve yönetmenleri ile biraraya gelecektir.
Çin Heyeti’ndeki İsimler
Etkinlik kapsamında bir hafta süre ile Türkiye’de bulunup resmi temaslarını gerçekleştirecek Çin Heyeti arasında şu kişiler yer almaktadır;
Devlet Radyo, Sinema ve Televizyon İdaresi Film Bürosu Başkanı DONG Gang,
Confucius Filminin Yönetmeni HU Mei,
Confucius Filminin Yapımcı Temsilcisi LIANG Jian,
Walking to School Filminin Yapımcısı ve Yönetmeni PEGN Jiahuang,
Çin Merkez Televizyonu – Sinema Kanalı Başkan Yardımcısı LU Hongshi,
Devlet Radyo, Sinema ve Televizyon İdaresi Uluslararası Değişim Bölümü Başkan Yardımcısı LIU Chun,
Kültür Bakanlığı Dış İrtibat Bürosu İletişim Bölümü Yetkilisi ZHANG Lingxiao.
Etkinlik programı, Ankara Panora Cinebonus ve İstanbul G-Mall Cinebonus Sinemalarından temin edilebilir.