Eğitim, kültür ve sanat programlarının yanı sıra önemli hastalıklar hakkında da ilçe halkını bilgilendiren Küçükçekmece Belediyesi, Hipertansiyon konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Medicane Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Sabahattin Ateşal’ın konuk olduğu programa ilgi büyüktü. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan programda, kan basıncı ve değerleri hakkında bilgiler verildi. Hipertansiyonun kontrol altında tutulması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Ateşal, erken teşhis, tedavi yöntemleri ve beslenme biçimi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

DÜNYADA HER YIL 7 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR

Hipertansiyonunun dünyadaki erişkin nüfusun yüzde 26’sını etkilediğini ifade eden Ateşal, “Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi hipertansiyon yüzünden ölüyor. Vücudumuzdaki kanın belli bir basınç içerisinde ilerlemesi lazım. Damarlar içerisindeki kanın, damar duvarına uyguladığı basınca ‘kan basıncı’ ve ‘tansiyon’ diyoruz. Tansiyonun normal sınırlar dışında olmasına da hipertansiyon diyoruz” dedi.

Hipertansiyonun öneminin anlaşılması ve tedavi edilir olmasıyla kalp krizleri vakalarının büyük ölçüde azaldığını belirten Ateşal, çoğu hipertansiyon hastasının, hastalığının farkında olmadan yaşadığını ve “İnsanların bir kısmı hastalığını biliyor ama tedaviye yanaşmıyor ya da dikkat etmiyor” diye konuştu.

BESLENME BİÇİMİ TANSİYONU ETKİLER

Hastalıkta genetik faktörlerin önem arz ettiğini ve ailesinde hipertansiyon sorunu olanların dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Ateşal sözlerini, “Hipertansiyonu en çok etkileyen faktörler stres, hava kirliliği, beslenme biçimi ve sigara kullanımıdır” diyerek sürdürdü. Erken tanının hastalığın tedavisinde önemli rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Sabahattin Ateşal, programın sonunda konuyla ilgili gelen soruları tek tek yanıtladı.