İTALYA BAŞBAKANI BERLUSCONİ: İDDİALAR ÜÇÜNCÜ SINIF DİPLOMATLARIN İFADELERİ

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Wikileaks internet sitesi tarafından yayımlanan belgelerde kendisi hakkında yer alan ifadelerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Berlusconi, bugün Libya'nın başkenti Trablus'ta yaptığı değerlendirmede, gizli belgelerdeki Amerikan diplomatların kendisi hakkında yaptığı değerlendirmelerle ilgili olarak, "Belgelerdeki iddialar, üçüncü sınıf diplomatların ifadeleri. Üçüncü ya da dördüncü sınıf diplomatların, sol gazetelere dayanarak aktardıkları şeyleri umursayacak değilim" dedi.

İtalya Başbakanı Berlusconi, ABD'li diplomatların kaleme aldıkları raporlarda bulunan kendisiyle ilgili tasvirlerin doğru olmadığını belirterek, "Benim vahşi partilerle işim olmaz. Bunun ne olduğunu dahi bilmem. Ben özel konutumda düzgün, onurlu ve de şık biçimde ayda bir yemek veriyorum. Bu konuda söylenen şeyler, ülkemizin onurunu da incitmektedir" diye konuştu.

Kendisini yıpratmak istediklerini iddia eden Berlusconi, "Bunu neden yaptıklarını anlamıyorum. Aslı astarı olmayan, inanılmaz şeyler söylüyorlar. Tüm dünyanın önünde fahişe olduğunu açıklayan bir kız, bir iş sahibi olabilmek, bir koca bulabilmek için her türlü yola başvurabiliyor. Bunu yapmaları için onlara kim para veriyor diye sormadan yapamıyorum" ifadelerini de kullandı.

İtalya Başbakanı Berlusconi, Wikileaks sitesinde yayımlanan belgelerde "beceriksiz ve etkisiz" olarak tanımlanmış, "Avrupa'da Vladimir Putin'in sözcüsü" olmakla da suçlanmıştı.

ALMAN HÜKÜMETİ, ABD İLE İLİŞKİLERİN SAĞLAM OLDUĞUNU AÇIKLADI

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, WikiLeaks adlı internet sitesinde gizli Amerikan diplomatik yazışmalarının yayımlanmasının ardından ABD ile ikili ilişkilerin sağlam olduğunu açıkladı.

Sözcü Seibert bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerin sağlam olduğunu ve bu yayınlardan hiçbir şekilde olumsuz etkilenmediğini belirtti. Seibert, "iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin bu tür yayınlarla ciddi bir şekilde sarsılamayacak kadar güçlü olduğunu" kaydetti.

Yazışmalarda saldırgan ve şımarık olmakla eleştirilen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de gizli belgelerin açığa çıkmasını üzücü bir olay olarak nitelendirerek, şimdi ortaya çıkan çok sayıda gizli bilgiden kaynaklanacak zararın büyüklüğünün şimdiden tahmin edilemeyeceğini söyledi.

Almanya'nın ve diğer müttefik ülkelerin güvenliğinin bu olaydan olumsuz yönde etkilenmemesini dilediğini ve bu olay nedeniyle ikili ilişkilerin bozulmayacağını ifade eden Westerwelle, "Amerikan yönetimi ile sıkı ve dostane bir şekilde çalışıyoruz. Bu böyle de kalacak" dedi.

Genel başkanlığını yaptığı Hür Demokrat Parti'den (FDP) bir kişinin Alman hükümeti içinde yaşananları Amerikalılara anlattığına ilişkin iddiayı da reddeden Westerwelle, tüm parti çalışanlarına büyük güven duyduğunu kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andreas Peschke, söz konusu yayınlarla Almanya'nın ya da müttefik ülkelerin güvenliğinin tehlikeye girebileceği uyarısında bulunarak, bunu Alman hükümetiyle ilgili belgeleri değil daha çok Ortadoğu ve Asya ülkeleri hakkındaki belgeleri gözönünde bulundurarak söylediğini belirtti.

Bu arada Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, yazışmaların yayınlanmasını kınayarak, WikiLeaks adlı internet sayfasına abartılı bir ilgi gösterildiğini ifade etti.

Amerikalı diplomatların Alman üst düzey politikacılar hakkında eleştiri olarak neler yazdıklarını okumaya niyeti olmadığını kaydeden Schaeuble, eski Doğu Alman İstihbarat Teşkilatı STASI'nin bile kendisi hakkında neler yazdığını bugüne kadar okumadığını sözlerine ekledi.

Söz konusu yazışmalarda eleştirilen Alman Ekonomik İşbirliği Bakanı Dirk Niebel de ikili ilişkilerin bozulamayacak kadar sağlam olduğunu ifade ederek, yazışmalarda saldırgan ve şımarık olarak nitelendirilen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin pozisyonunun bu nedenle zayıfladığına inanmadığını söyledi.

Niebel, konunun bu kadar abartılmasını anlayamadığını da belirterek, burada asıl önemli olan olayın, gizli belgelerin güvenliğinin sağlanamaması olduğunu kaydetti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, hükümetlerin diğer hükümetler hakkında rapor tutmasının doğal olduğunu, bunun gelecekte de devam edeceğini belirterek, asıl önemli sorunun gizli belgelerin güvenliği olduğunu söyledi.

Partinin diğer eşbaşkanı Claudia Roth, her zaman açıklık ve saydamlıktan yana oldukları için, diplomasi duvarının bir parça yıkılmasını doğru bulduğunu ifade etti.



KREMLİN'DEN WIKILEAKS BELGELERİNE TEPKİ

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in basın Sözcüsü Natalya Timakova, Wikileaks belgelerinde Rusya ile ilgili bilgilerin yayımlanmasını yorumlamaya gerek bile duymadıklarını, Başbakan Vladimir Putin ve Medvedev için yapılan "Batman ve Yardımcısı Robin" ifadelerinin uydurulmuş Holywood kahramanları olduğunu söyledi.

Timakova, yaptığı kısa açıklamada, "Wikileaks sitesinde ve bazı gazetelerde yayımlanan makalelerde ilginç ve yoruma değer bir şey yok. Uydurulmuş Holywood kahramanlarını yorumlamaya gerek duymuyoruz" dedi.

Putin'in Sözcüsü Dimitriy Peskov da gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, belgeleri yorumlamak için henüz erken olduğunu belirterek, "Şimdilik net bir şey söylemek mümkün değil. İlk önce hangi İngilizce kelimenin kullanıldığına bakmak lazım. ikincisi hangi seviyedeki memur veya siyasetçilerin hangi belgelerde yorumda bulunduğunu görmek lazım. Daha da önemlisi Putin hakkında konuşuyorlar mı, onu araştırmak lazım" diye konuştu.


İNGİLTERE, BELGELERİN YAYIMLANMASINI KINADI

İngiltere, Wikileaks'in ABD belgelerini izinsiz şekilde yayımlamasını kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün yaptığı ve bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada, "Bilgilerin izinsiz bir şekilde yayımlanmasını, İngiltere'de de benzer belgelerin yayımlanmasında olduğu gibi kınıyoruz" denildi.

Bu bilgilerin ulusal güvenliğe zarar verebileceğine dikkat çekilen açıklamada, ayrıca "ABD'nin de belirttiği gibi insanların hayatlarını riske atabileceği" kaydedildi.

Açıklamada, "ABD hükümetiyle çok güçlü ilişkilerimiz var ve bu devam edecektir" ifadesi kullanıldı.

PAKİSTAN'DAN KINAMA

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, ortaya çıkarttığı belgelerle dünyada tartışma yaratan WikiLeaks sitesini kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Basid, WikiLeaks sitesinde yayımlanan belgeleri ''sorumsuzluk'' olarak nitelendirerek, hassas bilgilerin ortaya çıkarılmasını kınadıklarını açıkladı.

Pakistan'ın savunmasını ve ülke politikalarını ilgilendiren kritik bilgilerin internet sitesinde yayımlanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Basid, söz konusu belgelerin sorumsuzca ve rahatlıkla servis edilmesinin ''kınanması gereken bir davranış'' olduğunu ifade etti.

Basid ayrıca, sitede yer alan çoğu bilgilerin Amerikalı yetkililer tarafından daha önce kendilerine iletildiğini belirtti.

WikiLeaks sitesinde yayımlanan gizli belgelerde, ABD'nin, Pakistan'ın sahip olduğu zenginleştirilmiş uranyumu Pakistan'ın elinden almaya yönelik raporlar ile Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve Pakistan yönetimi hakkında olumsuz ifadeler yer almıştı.

PAKİSTAN BAŞBAKANI GİLANİ: GÜCÜMÜZ, NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMAKTAN GELİYOR

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, ''Pakistan'ın gücünün kaynağı sahip olduğu nükleer silah ve nükleer teknolojidir'' dedi.

Pakistan'ın kontrolündeki Keşmir'in Ravlakot kentinde konuşan Gilani, Wikileaks sitesinde yayımlanan raporlarda yer alan ''ABD, Pakistan'ın nükleer silahlarını elinden almak istiyor'' yönündeki ifadelere gönderme yaptı.

Ülkesinin gücünün sahip olduğu nükleer teknolojiden kaynaklandığını belirten Pakistan Başbakanı, nükleer silahların emin ellerde olduğunu ve nükleer teknolojiye sahip olmalarını egemenlik haklarının bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

Keşmir sorununun Pakistan için önemine de değinen Gilani, partisinin hala halk desteğine sahip olduğunu, ayrıca muhaliflerinin yapıcı eleştirilerine açık olduğunu ifade etti.

IRAK'TAN BELGELERİN SIZDIRILMASINA ELEŞTİRİ

Irak, Wikileaks internet sitesinde gizli Amerikan diplomatik yazışmalarının yayımlanmasına tepki gösterdi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran'ın Irak'a karışmasından ABD'nin duyduğu kaygıları gösteren yazışmaların içeriğine değinmedi, ancak belgelerle ilgili olarak "yardımcı olmayan ve zamansız" tabirlerini kullandı.

İngiliz gazetesi Guardian'da yayımlanan belgelerde Amerikalı diplomatlar, İran'ın Irak'taki yandaşlarına heryıl milyonlarca dolar yardım ettiğini bildiriyor.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI BİLDT'DEN DİPLOMATİK RİSK UYARISI

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Wikileaks internet sitesinde gizli Amerikan diplomatik yazışmalarının yayımlanmasına tepki göstererek, belgelerin yayınlanmasıyla birlikte dünyada diplomasinin de tehlikeye gireceğini söyledi.

Belgelerin yayımlanmasının ardından İsveç radyosuna konuşan Bildt, bu şekilde dünyanın daha az güvenilir hale geleceğini savundu.

Bu durumun uluslararası diploması için iyi olmadığının altını çizen Bildt, ''Bundan sonra ABD ile yürütülecek diplomatik görüşmelerde gösterilecek cesarette de azalma yaşanabilir. Belgelerin yayımlanması ABD diplomasisi ile birlikte bütün dünya diplomasisine zarar vermiş oldu'' diye konuştu.

Carl Bildt ayrıca, belgeler yayımlanmadan önce ABD Dışişleri Bakanlığının İsveç Dışişleri Bakanlığı ile görüştüğünü doğruladı.

FRANSA:''GİZLİ BELGELERİN YAYIMLANMASI TEHDİT. ABD YÖNETİMİ İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ''

Fransa'da hükümet sözcüsü Francois Baroin, Wikileaks internet sitesi tarafından yayımlanan on binlerce gizli belgenin ''tehdit oluşturduğunu'' ve bu konuda ülkesinin, ABD yönetimiyle ''dayanışma'' içinde bulunduğunu açıkladı.

Sözcü Francois Baroin, gizli belgelerin yayımlanmasının, ''ABD'nin yurtdışında görev yapan çalışanlarının hayatını tehlikeye atacağını'' söyledi.

Europe-1 radyo kanalına konuşan Fransız bakan, ABD yönetiminin, gizli belgelerinin yayınlanmasından önce kendileriyle temasa geçip, belgelerle ilgili bilgi verdiğini sözlerine ekledi.