Atatürk Spor Salonu önünde erken saatlerde toplanmaya başlayan partililer, Genel Başkan Numan Kurtulmuş lehine sloganlar atarken, salon içerisinde ise bu kongre için bestelenen marşlar söylendi.
Kurtulmuş salona girişinde partililer tarafında ''Başbakan Numan'' sloganları ile karşılandı. Kurtulmuş salon turu atarak partilileri selamladı. Protokoldeki yabancı konuklarla tek tek selamlaşan Kurtulmuş'a daha sonra partililerce çiçek verildi. Bazı davetliler de Kurtulmuş'un eşi Sevgi Kurtulmuş'a da çiçek sundu.
Kurucular Kurulu üyesi Mükadder Başeğmez'in açılış konuşmasını yaptığı kongrede, Divan Başkanlığına HAS Parti Kurucular Kurulu Üyesi Teoman Rıza Güneri seçildi.
Bu arada İsrail askerlerince Filistin'e yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda hayatını kaybeden Fahri Yaldız'ın fotoğrafı yakınları tarafından, Kurtulmuş'a hediye edildi.
ŞAŞIRTAN PANKART
Atatürk Spor Salonu’nda yapılan kongre için Türkiye’nin dört bir tarafından yüzlerce kişi geldi. Aralarında sosyalistlerin de bulunduğu kurucularla dikkat çeken parti kongresinde bu yapı pankartlara da yansıdı. Nazım Hikmet'in şiirinden esinlenilerek hazırlanan "Akın var akın güneşe akın, güneşin doğuşu yakın" pankartı açıldı. "Şafak devrim vaktidir" gibi pankartların yanı sıra Kurtulmuş da konuşmasında Pir Sultan'ın "Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan" dizelerini okudu.
Kongre salonunda geçmiş Saadet Partisi kongrelerinde olduğu gibi harem-selamlık bir oturma düzeni dikkat çekti. Ancak aralarda çok az sayıda kadının erkeklerle birlikte oturduğu görüldü.
KİMLER KATILDI?
Çok sayıda davetlinin katıldığı kongrede AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu'nun yanı sıra bazı partilerden ve sendikalardan temsilciler katıldı. Kongreye Pakistan İslam Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed İbrahim, Fas Adalet ve Kalkınma Partisinden Suaiyibani El Habib, İran'ın Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Cebamiti, Kürdistan Demokratik Partisinden Oman Merdusi'nin de aralarında bulunduğu yabancı davetliler de katıldı.
Kongrede genel başkanlık, GİK ve Disiplin Kurulu üyelikleri seçimi yapılarak parti tüzüğünün değiştirilmesi için komisyon oluşturulacak.
HAS PARTİ'YE EMEKLİ GENERAL
Kongrede partiye çok sayıda belediye ve belde başkanı katıldı. Bunların dışında partiye katılan bir isim ise dikkat çekti. Emekli tümgeneral Yalçın Pehlivanoğlu HAS Parti'ye katıldı. Pehlivanoğlu Genel İdare Kurulu'na seçilerek parti yönetimine girdi. Pehlivanoğlu'nun isminin Balyoz Darbe Planı dosyaları içinde Erbakan'a yakın isimler arasında geçtiği ileri sürülüyor. İddialara göre Pehlivanoğlu Mehmet Bekaroğlu'nun dayısının oğlu.
KONGREDEN NOTLAR
Kongrenin yapılacağı salona sabahın erken saatlerinden itibaren gelen çok sayıda partili polis aramasının ardından salona girdi. Partililere salonun girişinde görevlilerce çay ve çorba ikram edildi.
Salon içinde ise platformun karşısında Atatürk ile Numan Kurtulmuş'un posterleri, Türk bayrağı yer aldı.
Salonun tavanında ve kürsünün bulunduğu alanın arkasında partinin amblemi olan ''medeniyet güneşi''ni tasvir eden maketler asıldı.
Salonda ''Herkes için adalet, özgürlük refah'', ''Halkın sesi iktidara'', ''Sen, ben, biz hepimiz kardeşiz, hepimiz halkın sesiyiz'' gibi bazı afişlere yer verildi.
Bazı meslek gruplarını tasvir eden ve altlarında ''partimizi kurduk'' yazılarının bulunduğu posterlerin de bulunduğu salonda HAS Parti logolu bayraklar dağıtıldı.
Salonda partililer tarafından ''Türkiye el ele Halkın Sesi'ne'', ''Halkın sesi mazlumların nefesi'', ''Halkın sesi iktidarın adresi'' sloganları atıldı.
Konuşmalar işitme engelliler için bazı görevlilerce işaret diline de çevrildi.
Kongrede sinevizyon gösterisi de sunuldu.
İŞTE NUMAN KURTULMUŞ'UN KONUŞMASI
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Kurtulmuş, ''Bizi sağcılık, solculuk, başkalarının tanımlamaları bağlamıyor, bizi muhafazakarlık, liberallik bağlamıyor. Bizi vicdan bağlıyor, bizi ahlak bağlıyor, bizi medeniyetimizin değerleri bağlıyor, bizi adalet bağlıyor, bizi hakkaniyet bağlıyor hem de sımsıkı birbirimize bağlıyor'' dedi.
Kurtulmuş, partisinin 1. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, toplumun ve halkın farkında olmadan Türkiye siyasetinde bir ilk gerçekleştiğini söyledi. Kurtulmuş, Türkiye'de 28 gün gibi çok kısa bir sürede gerekli işlemlerini ve örgütlenmelerini gerçekleştirmiş ve büyük kongresini yapmış ve gelecek seçimlere katılmaya hak kazanmış bir parti haline geleceklerini belirterek, ''Bu hız, bu sürat bu kararlılık Türkiye de bir ilktir'' diye konuştu.
Halkın Sesi Partisinin ''aslında Türkiye'de var olduğunu'' ifade eden Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aslında Halkın Sesi Partisi, Türkiye de var olan bir partiydi. Çiftçinin arasında, üniversitelinin arasında sokakta vardı, fabrikalının arasında vardı. Onun için bu kadar çabuk kuruldu, bunun için bu kadar kısa sürede ayağa kalktı. Türkiye'de hakkaniyet güneşi, medeniyet güneşi, insanlık güneşi, Türkiye'de bu milletin güneşi doğuyor. Fakat burada yapmak istediğimiz ilk adımı atmaktır. Eminim ki önümüzdeki dönemde Türkiye'nin her yerinde halkın sesini çıkartacak, bu milletin çığlığını yükselteceksiniz. Önümüzdeki seçimden itibaren milletin talihi değişmeye başlayacaktır.
Bu parti niçin kuruldu?
Türkiye sosyolojisinin yeni bir partiye ihtiyacı olduğu için kuruldu. İktidar ve muhalefet partileri bu işi çözemediği için iş HAS  Parti'ye düşüyor.''
         
-SAĞ VE SOL-
         
Sağ ve sol kavramının, siyasette artık bir karşılığının kalmadığını öne süren Kurtulmuş, ''Biz aslında var olan bu partiyi resmiyete döküyoruz, ete kemiğe büründürüyoruz'' diye konuştu.
Kurtulmuş, milletin hayrına olan her şeyi söylemekten çekinmeyeceklerini belirterek, bundan sonra milletin ilgiyle takip ettiği bir siyasi kadro olacaklarını söyledi.
''Bu milletin sesi Ankara'ya gelmesin diye yıllardır Ankara'da Karagöz-Hacivat oynuyorlar'' diyen Kurtulmuş, HAS Parti kadrolarının, siyaseti milletin sesini yönetime taşıma sorumluluğu olarak gördüğünü anlattı. Halkın Sesi Partisinin belli bir grubun değil, bütün Türkiye'nin partisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''HAS Parti'nin siyaseti bildik tanıdık siyasetlerden değil,  hakkaniyeti yeniden inşa etme siyasetidir'' diye konuştu.
         
-YÜZDE 100 ÜZERİNDEN SİYASET-
         
Partisinde çok farklı görüşten kişilerin bir araya geldiğini belirten Kurtulmuş, partisinin ortak bir ses çıkaracağını, bunun da toplumun ortak değerlerinden oluşan ''milletin sesi'' olacağını söyledi.
Sağ, sol, ilerici, gerici, laik, dindar, liberal, muhafazakar gibi 
sıfatların Türkiye'yi tanımlamaya yetmeyeceğini dile getiren Kurtulmuş, bunların diğer partilerce milleti bölüp daha rahat siyaset yapmak için ''uydurulduğunu'' iddia etti.
Milletin artık bu tür sözleri yutmayacağını anlatan Kurtulmuş, partisinin milletin sesi olduğunu, bu nedenle de bazılarının bundan korkarak partisini toplumun bir kesimine hapsetmeye çalıştığını ileri sürdü. Kurtulmuş, şunları söyledi:
''Onlar insanları bölme telaşı içindeler, biz ise bütün insanları kuşatacak bir anlayış ile yolumuza devam ediyoruz. Onlar insanları kesrette (çokluk) dağıtıyorlar, biz ise kesrette rahmet arıyoruz. Onlar siyasi hesaplarını yüzde 58'in ya da yüzde 42'nin üzerine kuruyorlar. Biz yüzde 58 niye 'evet' diyorsa, onu yerine getirmek için korkusuzca gerçekleştirmek için yola çıkıyoruz ama yüzde 42'nin korkularını ve endişelerinin ne olduğunu anlıyor, onları da kucaklıyoruz. Yani onlar yüzde 42, yüzde 58 üzerinden hesap yapsınlar biz yüzde 100'ün üzerinden hesap yapalım.''
Zayıfların ezilmemesi için siyaset yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, ''Bizi sağcılık, solculuk, başkalarının tanımlamaları bağlamıyor, bizi muhafazakarlık, liberallik bağlamıyor. Bizi vicdan bağlıyor, bizi ahlak bağlıyor, bizi medeniyetimizin  değerleri bağlıyor, bizi adalet bağlıyor, bizi hakkaniyet bağlıyor hem de sımsıkı birbirimize bağlıyor'' dedi.
         
-REFERANDUM İSTEĞİ-
         
Füze Kalkanı Projesine ilişkin de eleştirilerini dile getiren Kurtulmuş, Hükümetin bu süreçte iyi bir halkla ilişkiler politikası yürüttüğünü ve vatandaşın gözünü boyadığını savundu.
Füze kalkanı konusunun millete götürülmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, ''Eğer kendinize güveniyorsanız hodri meydan. Parlamentodan ve milletten kaçırdığınız Füze Kalkanı meselesini gelin önümüzdeki pazar günü referanduma götürelim'' diye konuştu.
CHP'nin ciddi bir muhalefet anlayışı sergilemediğini ileri süren Kurtulmuş, ''Ümit ederim ki sayın Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi CHP gerçekten yeni CHP olsun. Ümit ediyorum ki derin CHP'nin refleksleri bunu gerçekleştirmeye müsaade eder'' diye konuştu.
Kurtulmuş, ''Grupta konuşma yasağı konularak sosyal demokrat bir parti olunamaz, genel başkan yardımcıları televizyonların önünde konuşanları paylayarak demokrat bir parti olunamaz, demokrat bir partinin il binasında çalışan işçiler sigortasız, kaçak bir şekilde çalıştırılamaz. CHP'nin Mersin teşkilatında olduğu gibi...'' dedi.
         
-BAZI GENERALLERİN AÇIĞA ALINMASI-
         
Konuşmasında, bazı generallerin açığa alınmasına da değinen Kurtulmuş,  adaletteki sivil-asker iki başlılığının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, hiçbir muhalefet partisinin Hükümete ''Niçin Anayasa değişikliğinde Genelkurmay Başkanlığını, Milli Savunma Bakanlığına bağlamadınız?'' diye sormadığını belirtti.
İktidarın 8 yıllık sürede hiçbir ciddi konuyu çözüme ulaştırmadığını iddia eden Kurtulmuş, iktidarın statükoya karşı iktidara gelmesine rağmen yeni bir statüko oluşturduğunu söyledi. Partisinin iktidar olması durumunda yapacaklarını da anlatan Kurtulmuş, konuşmasının sonunda salondakileri ayağa kaldırarak, partisinin izleyeceği politikalar konusunda söz verdirdi.
Kurtulmuş konuşmasının ardından partisine katılan bazı ilçe belediye başkanları ve il genel meclisi üyelerine rozet taktı.
NUMAN KURTULMUŞ YENİDEN GENEL BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ
HAS Parti 1. Olağan Kongresinde tek liste ile seçimlere giren Numan Kurtulmuş, kongrede kullanılan 210 oydan 207'sini alarak yeniden genel başkanlığa seçildi.
Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen kongrede, Kurucular Kurulu üyesi 231 delegeden 210'u genel başkan, Genel İdare Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu ve Danışma Meclisi üyelerinin belirlemek için sandık başına gitti.
3 oyun geçersiz olduğu kongrede 207 delegenin oyunu alan Numan Kurtulmuş, HAS Parti'nin yeniden genel başkanı oldu.
         
 -ÖZGEÇMİŞİ-
         
Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, 1959'da Ünye'de doğdu. İstanbul İmam Hatip Lisesindeki eğitimin ardından 1982'de İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayan Kurtulmuş, ABD'de Cornell Üniversitesi'nde doktora tezini hazırladı ve misafir öğretim üyeliği yaptı.
1994'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doçent unvanı alan Kurtulmuş, fakültede uzun yıllar Sosyal Siyaset, Çalışma Ekonomisi ve İnsan Kaynakları Yönetimi dersleri verdi.
1998'de siyasete giren Numan Kurtulmuş, Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanlığı ve Genel İdare Kurulu üyeliği yaptı. Daha sonra Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini birlikte yürüten Kurtulmuş, 2004'te profesör oldu. Kurtulmuş, 2008'de Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi. Bu sene yeniden genel başkanlığa seçilen Kurtulmuş, kongrenin ardından yaşanan tartışmalar sonrası 1 Ekim 2010'da Saadet Partisi'nden ayrıldı. 1 Kasımda ise Halkın Sesi Partisini kuran Kurtulmuş evli ve üç çocuk babası.
KURTULMUŞ: ''BUNDAN SONRA KÖY KÖY, KASABA KASABA, DOLAŞARAK HAS PARTİ'Yİ ANLATACAĞIZ''
         
Halkın Sesi Partisi Genel Başkanı (HAS Parti) Numan Kurtulmuş, kongrenin bir seçim startı anlamına geldiğini belirterek, ''Bundan sonra köy köy, fabrika fabrika, kasaba kasaba, şehir şehir dolaşarak HAS Parti'yi, halkın sesini anlatacağız'' dedi.
Kurtulmuş, kongre sonuçlarının açıklanmasının ardından kürsüye gelerek teşekkür konuşması yaptı.
Partisinin kağıt üzerinde kurulmuş bir parti olmadığını belirten Kurtulmuş, çok kısa zamanda seçime girecek şekilde örgütlenen bir parti durumuna geldiklerini söyledi.
Kongrenin bir seçim startı anlamına geldiğini de vurgulayan Kurtulmuş, ''(Vira Bismillah) demenin zamanı geldi. Bundan sonra köy köy, fabrika fabrika, kasaba kasaba, şehir şehir dolaşarak HAS Parti'yi, halkın sesini anlatacağız'' dedi.
Partisindeki herkesin farklı kişisel tecrübeleri, farklı siyasi haline geleceğini söyledi. Kongrenin Türkiye ve insanlık için hayırlı olması dileğinde bulunan Kurtulmuş, partisinin yeryüzünde yeni bir sesi, yeni bir soluğu 
arayan, 'Bir kurtuluş sesi yok mu?' diye bekleyen geniş kitlelerin sesine tercüman olacaklarını kaydetti.
Kurtulmuş, daha sonra eşi Sevgi Kurtulmuş ile tebrikleri kabul etti. Partililerle fotoğraf çektiren Kurtulmuş ve eşi daha sonra salondan ayrıldı.
Divan Başkanı Teoman Rıza Güneri ise genel başkanlık seçimi ile Genel İdare Kurulu asil ve yedek, Yüksek Disiplin Kurul asil ve yedek ile Danışma Meclisi üyelikleri seçimlerinin tamamlandığını bildirdi.

Genel İdare Kurulu

Asıl Üyeler

  • Abdulhamit Gül
  • Abdulkadir Özel
  • Ahmet Cemil Tunç
  • Ahmet Demircan
  • Ahmet Münir Yaşar
  • Ahmet Sünnetçioğlu
  • Akif Gürdoğan
  • Aydın Yardımcı
  • Aynur Demiray
  • Bahri Zengin
  • Beyhan Aslan
  • Birol Kiraz
  • Cafer Güneş
  • Prof. Dr. Cem Somel
  • Cengiz Çakmak
  • Doç.Dr. Cihangir İslam
  • Prof. Dr. Çağrı Erhan
  • Ebru Kurban Yıldız
  • Ekrem Baki
  • Emel Topçu
  • Emre Bağce
  • Doç. Dr. Erdinç Yazıcı
  • Erol Erdoğan
  • Dr. Yüh. Müh. Ertan Yülek
  • Feyza Kutan
  • Hasan Basri Aktan
  • Hasan Basri Sayı
  • Hasan Kaya
  • Hayrettin Dilekcan
  • Hayrunnisa Kökbıyık
  • Hilmi Tanış
  • Hüsamettin Korkutata
  • Prof. Dr. İlhami Güler
  • Kazım Aslan
  • Lütfü Esengün
  • Mehmet Akif Ulusoy
  • Mehmet Batuk
  • Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu
  • Mukadder Başeğmez
  • Musa Akbal
  • Musa Demirci
  • Mücahit Yanılmaz
  • Müfit Yüksel
  • Nazım Maviş
  • Necla Esen Parlak
  • Niyazi Güney
  • Ömer Vehbi Hatipoğlu
  • Pamir Çelebi Anteplioğlu
  • Remzi Çakır
  • Saffet Topaktaş
  • Salih Kaçır
  • Prof.Dr. Sacit Günbey
  • Sıtkı Abdullahoğlu
  • Sinan Hacınecipoğlu
  • Süleyman Pektaş
  • Prof. Dr. Şefik Dursun
  • Şeref Malkoç
  • Teoman Rıza Güneri
  • Turhan Alçelik
  • Ulya Sılay
  • Ümmet Kandoğan
  • Vehbi Kahveci
  • Yalçın Pehlivanoğlu
  • Yusuf Engin
  • Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan

Yedek Üyeler

  • Yahya Coşkun
  • Ahmet Kuru
  • Filiz Kozan
  • Atıf Özbey
  • Hikmet Yıldırım
  • Mehmet Masum Coşkun
  • Nezahat Albay
  • Çetin Yelken
  • Sabri Haşemoğlu
  • Adnan Yıldız
  • Halil Aydın
  • Uğurhan Ergin
  • Nuh Dursun Ozan
  • Mustafa Sinan Sungur
  • Seyfettin Öztürk