HAFTA içinde milli takımlarda görev yapan altı antrenörün istifasıyla sarsılan Boks Federasyonu çok tehlikeli bir olaya imza attı. Nakavt olan boksör, sağlık nedenlerinden dolayı dinlenmesi gereken bir zamanda dövüştürüldü.
54 kilo boksörü Mehmet Topçakan, 31 Ekim tarihinde Kazakistan’da yapılan Dünya Boks Ligi tanıtım organizasyonunda, bir üst siklet olan 61 kiloda ringe çıkarıldı. Istanbulls takımı adına dövüşen Topçakan, Kazak ekibi Astana’nın kendisinden 7 kilo ağır olan sporcusu Yerzhan Mussafirov önünde beklendiği üzere varlık gösteremedi.
Yediği yumruklarla zor duruma düşen Topçakan, ikinci raundda sendelemeye başlayınca ring hakemi maçı durdurdu. Boksörümüzün karşılaşmaya devam etmesinin sağlık açısından tehlikeli olacağını anlayan hakem, Kazak Mussafirov’u teknik nakavtla galip ilan etti.
Yasaklı sürede dövüştü
Dünya Boks Birliği (AIBA) kurallarına göre teknik nakavt (RSC) ya da nakavt (KO) olan bir boksör 30 gün süreyle müsabakaya çıkamayacağı gibi antrenman yapması bile yasak. Ancak 31 Ekim’de Kazakistan’da teknik nakavt olan Mehmet Topçakan, aradan 26 gün geçmesine rağmen, önceki gün (26 Kasım) İstanbul Ahmet Cömert Spor Salonu’nda Milano Thunders ile yapılan Dünya Boks Ligi mücadelesinde 54 kiloda dövüştü.
Caner Doğaneli: Affedilemez hata
Boks Federasyonu eski başkanı ve AIBA eski yönetim kurulu üyesi Caner Doğaneli, olayla ilgili olarak Hürriyet’e yaptığı açıklamada, teknik nakavt olmuş bir boksörün 30 günlük dinlenme süresi olmadan maça çıkarılmasının affedilmeyecek bir hata olduğunu söyledi.
Doğaneli, Boks Federasyonu’nun çok riskli bir karar aldığına dikkat çekerek, “Teknik nakavt ya da nakavt olmuş boksörlere 30 gün süre ile bırakın antrenman yaptırmayı, eldiven dahi giydiremezsiniz. Bu sporcumuz sağlık açısından dinlenmede olması gerekirken nasıl olur da ringe çıkarılabilir?” diye konuştu.

Antrenörü: Teknik nakavt olmadı, ben havlu attım

MEHMET Topçakan’ın Dünya Boks Ligi’nin Kazakistan’daki tanıtım müsabakasında teknik nakavtla yenildiği Dünya Boks Birliği’nin (AIBA) resmi internet sitesinden duyuruldu. Ancak Boks Milli Takımı antrenörlerinden Seyfullah Dumlupınar, AIBA’yı yalanlayan bir açıklama yaptı. Dumlupınar, “Mehmet Topçakan’ın maçı hakem tarafından değil (teknik nakavt), benim tarafımdan bitirildi (abondone). Müsabakanın ikinci raundunda hakem saydıktan sonra ben boksörümü ringe havlu atarak aldım” dedi. AIBA kurallarına göre, bir boks müsabakasında antrenör, sporcusunun zor duruma düştüğünü görünce ringe havlu atarak maçı bitirebiliyor. Bu durumda sporcu, abondone ile yenilmiş sayılıyor.

Ali Sert’i kaybetmiştik

BOKS tarihi Mehmet Topçakan’ın ne kadar tehlikeli bir iş yaptığını kanıtlayan olaylarla dolu. 20 yıl önce
Romanya’da yaptığı bir maçta teknik nakavtla yenilen Ali Sert, 30 günlük dinlenme süresi dolmadan antrenmana çıkartılmış; yediği bir yumruk sonucunda yaşamını yitirmişti.

TEKNİK NAKAVT (RSC) NEDİR?

Bir boks maçının hakem kararı ile bitirilmesidir. Ring hakemleri, boksörlerden birinin sağlık açısından zor duruma düştüğünü farkettiği anda müsabakayı sonlandırabilir.

NAKAVT (KO) NEDİR?

Bir boksör rakibini yumrukla yere indirdiğinde hakem 8’e kadar sayar. Şayet o boksör yerden kalkamazsa buna nakavt denir.