Meteoroloji, yurt genelinde son 24 saatte kaydedilen yağışların tekerrür periyodunun 100 yılın üzerinde olduğunu, istasyonların kuruluşundan bu yana ölçüm süresi içinde kaydedilen en yüksek değerler olduğunu bildirdi.

Bu arada yağışlar Bursa’da can aldı, birçok ilde su baskınlarına yol açtı.

DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, son 24 saatte kaydedilen yağışların tekerrür periyodunun 100 yılın üzerinde olduğunu, istasyonların kuruluşundan bu yana ölçüm süresi içinde kaydedilen en yüksek değerler olduğunu bildirdi. Bugün de tüm yurtta yağışların devam edeceğini vurgulayan Çağlar,  yağışların Marmara, Kıyı Ege, Batı Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Antalya, Isparta, Burdur ile Adana’nın kuzey  ilçelerinde kuvvetli olmasının beklendiğini kaydetti.

Oğlu kurtaramadı

Yurdu etkisi altına alan şiddetli yağış, özellikle Bursa ve ilçelerinde hayatı olumsuz yönde etkiledi. Son 24 saat içersinde metrekareye 115.6 kilogram yağışla son 60 yılın en ağır yağışını alan Bursa’da 300’e yakın fabrika, alışveriş merkezi, işyeri ve ev sular altında kaldı. Derelerin taşması, cadde ve sokaklardaki rögarların tıkanması sonucu bir çok kişi işine gidemedi. Yağışlar nedeniyle Osmangazi İlçesi’ne bağlı Alacahırka Mahallesi’nde  zemin kattaki evde oğluyla birlikte yaşayan yatalak İsmail Güven, sabaha karşı evi su basması sonucu boğularak öldü. 84 yaşındaki Güven’in felçli olması nedeniyle yerinden kalkamadığı, oğlunun, çabalarına rağmen aşırı kilolu olan babasını kurtaramadığı bildirildi. Bursa’da sağanak yağışlar nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde bulunan 470 bin öğrencinin eğitim gördüğü  880 İlköğretim okulu ve liselerde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Acil 1 milyon TL tahsis edildi

Bursa’nın sel felaketinden en çok etkilenen bölgesi Alacahırka Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Faruk Çelik, evleri zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, yaraların en kısa sürede sarılacağını söyledi. Çelik, Başbakanlık Acil Afet Fonu’ndan Bursa’ya bir milyon TL gönderildiğini belirtti.

İstanbul surları yağmura teslim

İSTANBUL’da da Topkapı’daki asırlık tarihi surlar yağan yağmur ve fırtınaya dayanamadı. Surlardan kopan kaya parçaları cadde üzerine düştü. Yağış nedeniyle çok sayıda hafif yaralanmalı ve maddi hasarlı kaza da yaşandı.

Diğer illerde durum

Çanakkale’de de son üç gündür aralıklarla etkili olan yağmurda, metrekareye 86.3 kilogram yağış düştü. Yağmur nedeniyle kentin bazı bölgelerinde küçük çaplı heyelan meydana geldi ve park halindeki araçlar maddi zarar gördü. Bolu’da gece saatlerinde başlayan yağmur sonucu metrekareye 26.5 kilogram yağış düştü.
SEL BASKININDAN KARELER FOTO GALERİDE