Türkiye Barolar Birliği, Anayasa Mahkemesi için belirlediği üç adayın ismini Meclis'e gönderdi


 
Anayasa değişikliğinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne bir üye verecek olan Türkiye Barolar Birliği, belirlediği üç ismi TBMM’ye gönderdi. Farklı siyasi grupları temsil eden adaylar için çarşamba günü Meclis Genel Kurulu’nda oylama yapılacak. Baroların üç adayından biri olan Sait Sever’e Meclis ‘evet’ derse Anayasa Mahkemesi’ne Kürt kimliğini savunan bir üye girecek

Anayasa Mahkemesi üyeliği için önceki gün Türkiye Barolar Birliği’nde yapılan seçimde Afyon Barosu Başkanı Celal Mümtaz 41 oy alarak birinci oldu. Eski Muş Barosu Başkanı Sait Sever 35 oyla ikinci olurken, Düzce Barosu Başkanı Ali Dilber 33 oyla üçüncü seçildi.

Taraf'ın haberine göre Meclis’te yapılacak seçimlerde Sever’in adı çıkarsa, DEP, HEP, HADEP, DEHAP, ÖZDEP ve DTP’yi kapatan Anayasa Mahkemesi’ne ilk defa Kürt kimliğini savunan, BDP’den belediye başkan adayı olmuş bir üye seçilmiş olacak. Avukat Sait Sever, Türkiye Barolar Birliği’nin seçimlerinden önce Güneydoğu’daki 16 baronun belirlediği adaydı.

GÜZEL BİR RESİM OLUR

Taraf’a konuşan Sait Sever, “Süreç devam ediyor. Parlamento takdirini gösterecektir. Bu, Türkiye’nin önünün açıldığını, demokratikleştiğini, giderek daha özgürlükçü bir sisteme doğru evrildiğini gösteriyor. Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değişmesini sürece olumlu katkı yaptığını düşünüyorum. Parlamentodaki denge de zaten belli” dedi. Seçilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne ilk defa Kürt kimliğini savunan bir üyenin yer alacağını belirttiğimiz Sever, “Türkiye gerçekliğine daha uygun bir resim olur. Eğer ortak vatansa, farklılıklar bir araya konacaksa ve hepsine sahip çıkılacaksa, Türkiye’de sorunların önünü açma noktasında bir inancı ortaya çıkaracaksa bence güzel bir resim” diye konuştu.

İşte adayların öne çıkan özellikleri;

Balyoz tahliyelerini protesto etmişti

Afyon Baro Başkanı Celal Mümtaz Akıncı: Muhafazakâr kimliğiyle tanınıyor. Balyoz Darbe Planı nedeniyle tutuklanan emekli orgeneral Çetin Doğan ve 17 askerin tahliye edilmesini protesto eden isimler arasında yer aldı. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasını eleştiren baro başkanlarının hazırladığı bildirgeye imza atmamıştı. YARSAV’ı eleştiren açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Gül’e Kürt mektubu yazdı

Eski Muş Baro Başkanı Sait Sever: Kürt kimliğiyle ön plana çıkan bir isim oldu. “Kürt sorununun çözülmesi” için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazan 100 aydın arasında yer aldı. Mektupta, “Kürt sorununun yalnızca şiddet ve asayiş sorunu olmadığı, sorunun çözümünün yargı kararlarında değil siyasi kararlılıkta aranması gerektiği” belirtiliyordu. Yerel seçimlerde BDP’den belediye başkan adayı olmuştu.

Açılıma destek verdi MHP’den atıldı

Düzce Baro Başkanı Ali Dilber: Diyarbakır’da baro başkanlarının katıldığı toplantıda demokratik açılıma destek veren isimler arasında yer aldı.

MHP Düzce İl Yönetim Kurulu Üyesi’ydi. Demokratik açılıma destek verdiği için partisinden istifası istendi. İstifa etti. Dilber, 2007 genel seçimlerinde ise Demokrat Parti’den milletvekili adayı olmuştu.

Dicle Baştürk/ Taraf