Doç. Dr. Emel Güngör, egzamanın çocukların okul başarısını olumsuz etkilediğini söyledi. Geceleri sık sık kaşınan, uykusu bölünen ve sabahları yorgun kalkan çocuklar, dersleri de iyi dinleyemiyor. Çocukların tedavisinin yanısıra bazı önlemler alarak çocuğun hayatını kolaylaştırabilirsiniz.

Şiddetli kaşıntılar, tekrarlayan döküntüler, düzensiz veya pullu alanlar gibi yakınmalara neden olan egzama, çocukların yaşam kalitesini düşürüyor. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Güngör, egzaması olan çocukların ertesi sabah yorgun kalktığı için dersleri dinlemekte güçlük çektiğini ve okul performansını da ciddi boyutlarda düşürebildiğini söyledi. Çocuklar, ciltte oluşan ve vücudun büyük bir kısmını kaplayabilen yaralar nedeniyle de alay konusu olabiliyor. Bu durum da çocukları asosyal bir yaşama sürüklüyor.

Egzama hastalarının yaklaşık yüzde 70'inde ailede astım, saman nezlesi veya egzama gibi atopik hastalıklardan bir veya birkaçı beraber bulunuyor. Anne veya babanın hasta olması çocuğun hastalık ihtimalini artırıyor. Çocuk egzamasının en tipik bulgusunun şiddetli kaşıntı olduğunu belirten Güngör, "Ciltte oluşan yaralar da şiddetli kaşınma sonucu gelişiyor. Çocuklar, ciltleri kuru ve kaşıntı eşiği de son derece düşük olduğu için tahriş edici maddelere çok daha hassas oluyorlar. Egzamanın ilk belirtileri ise tipik olarak 3. ayda başlıyor." dedi. Bu dönemde en sık görülen belirti ise; yanaklarda oluşan kuru, kırmızı ve kepekli döküntüler. Saçlı deride, alında ve çene bölgesinde de benzer sorunlar gelişebiliyor. Kaşıntı genellikle geceleri daha şiddetli olabiliyor ve uykuyu bölebiliyor.

CİLDİ YATIŞTIRAN 11 ÖNERİ

1 Ani ısı değişiminden koruyun. Egzamalı hastalar çevresel ısıdaki ani değişimleri tolere edemezler. Çocuğunuzu ani ısı değişimlerinden koruyun ve ısıyı hapseden sıkı giysiler giydirmekten kaçının.

2 Evinizdeki nem oranını yüzde 50'nin üzerine çıkarın. Sonbahar atopik dermatit hastaları için zor bir dönemin başlangıcını oluşturur. Çünkü soğuk havada nem oranı düşer ve atmosferle dengede bulunan ciltteki nem azalır.

3 Alevlenme dönemlerinde günde 2 kez banyo yaptırın. Genellikle egzaması olan hastaların az banyo yapması önerilir. Oysa sanılanın aksine banyo sıklığını azaltmak çocuğun rahatsızlığını artırır. Banyo yaptırırken cildin tahriş olmaması için kese ve liften kaçının ve fazla miktarda sabun kullanmayın. Banyonun ardından ilk 5 dakika içinde vücuduna nemlendiricileri sürmeyi de ihmal etmeyin.

4Nemlendirici krem sürün. Cildin normal görünmesi ve yumuşak hissedilebilmesi için su içeriğinin yüzde 10'unun üzerinde olması gerekiyor. Kullandığınız nemlendiricinin alerjik ajanlar, örneğin boya ve parfüm içermemesine de dikkat edin.

5 Balık, soya ve yerfıstığı yedirmeyin. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda cilt lezyonlarının alevlenmesinden besin olarak; yumurta, özellikle de yumurtanın akı, süt, yerfıstığı, balık, soya ve buğday sorumlu tutuluyor. Besinlerde bulunan koruyucu ve renklendirici gibi katkı maddeleri de alerjiden sorumlu olabiliyor.

6Çarşaf, yorgan ve yastık kılıflarını 60 derecede yıkayın. Akarlar ile mücadele etmek için yatağını sık sık havalandırın ve yatak takımlarını haftada en az bir kez en az 60 derecede yıkayın.

7Ev tozu akarları en önemli aeroallerjenleri oluşturuyor. Özellikle yatak odası başta olmak üzere evin diğer bölümlerinde halı kullanmayın.

8 Ev tozu akarlarını minimuma indirmek için evinizin odalarını her gün sık sık havalandırmaya özen gösterin.

9 Evde kedi, köpek ve kuş gibi ev hayvanları bulundurmayın ve çocuğunuzun dışarıda da bu hayvanlarla temasını önleyin.

10 Ders çalışmada baskıcı tutum sergilemeyin. Çünkü stres oluşturan olaylar atopik dermatitin seyrini kötü yönde etkiliyor. Öyle ki lokalize bir enflamasyon bir gece içinde bile tüm vücuda yayılabiliyor.

11Kıyafetleri yüzde 100 pamuklu olsun. Çocuğunuzun yatak takımları ve kıyafetlerinin yün olmamasına dikkat edin. Çünkü yünlü kıyafetler ve yatak odası ürünleri kaşıntıyı artıran en önemli etkenlerden birini oluşturuyor.