Atatürk’ün söylediği zannedilen ancak belgesel kameramanı Murat Özcan’ın yorumladığı ortaya çıkan Selanik türküsünü internet ortamına 22 yaşındaki bir gencin aktardığı anlaşıldı.

ODTÜ-Binghaton İşletme Ortak Lisans Programı çerçevesinde şu anda New York’ta okuyan son sınıf öğrencisi Serkan Berberoğlu, o türküyü ve Atatürk’ün Dolmabahçe sofrasında yaptığı konuşmayı, Youtube’a geçen yıl kendisinin yüklediğini anlattı.

‘SAHAFTA BULDUM’
Atatürk’ün Dolmabahçe sofraları konuşmasının var olduğunu eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar’ın kızının bir röportajında okuduğunu ifade eden Berberoğlu şunları söyledi:

“Bu sofra konuşmasının kısa bir bölümü Can Dündar’ın İsmet Paşa Belgeseli’nin 2. bölümünde yayınlanmıştı. Tamamı Ezgi Plak tarafından 1970’li yıllarda yayınlanmış ancak ikinci bir baskısı yapılmamış. Ankara’daki bir sahafta bulduğum plağı 75 TL’ye satın alıp internete yüklemeye karar verdim. Çünkü tarihçi ve akademisyenlerin dışında bu konuşmayı kimse bilmiyordu. Plağın bir yüzünde 1934’te Dolmabahçe sofra konuşması diğer yüzünde ise 1935’te CHP kurultay açılış konuşması ile Nutuk vardı.”

‘BİRİLERİ KULLANMIŞ’
Serkan Berberoğlu, Selanik türküsünü videonun girişinde kullandığını anlatırken “Açıklama bölümünde ise plak hakkında bilgileri verdim ve türküyü kameraman Murat Özcan’ın söylediğini yazdım. Ses üzerinde oynama yapmadım. Ama birileri farklı çıkarımda bulunmuş, kullanılmış. Üzüldüm” dedi.

Bir TV programına katılan ünlü sanatçı Tarık Akan, plaktaki türküyü Atatürk’ün söylediğini belirtmiş, plağın orijinalinin ise Avrupa’da olduğunu kaydetmişti. Ancak Can Dündar’ın açıklamasıyla sesin Atatürk’e değil kameraman Murat Özcan’a ait olduğu anlaşılmıştı. Tarık Akan da “Bana internetten geldi” demişti.