Acısıyla tatlısıyla bir bayram daha geride kaldı. Uzun bir tatilin ardından seans açılış zili tekrar çalacak. Dört buçuk günlük tatil sürecinde yurt dışı borsaları volatil bir seyir izledi. İrlanda'nın borç sorunu, Çin'in yüksek enflasyona yönelik önlem almaya başlaması finans piyasalarında tedirginlik yaratırken neredeyse tüm dünya borsaları sert satışlara sahne oldu. Düşüşlerin derinleştiği bir ortamda 'İMKB'yi bayram kurtardı' diyebiliriz. Peki geçen hafta yara almayan İMKB 100 bu hafta nasıl bir seyir izleyecek? Genel trend ne yönde olacak? İrlanda'nın borç probleminde son durum ne? HABERTURK.COM olarak tüm bu soruları piyasa uzmanlarına sorduk. İşte yanıtları...

İYİMSERLİK VAR

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, bugün piyasalarda iyimser bir seyir olacağını belirtiyor. Avrupa'daki gelişmeleri pozitif olarak nitelendiren Mutlu, Asya tarafındaki kararsızlığın ise piyasaları negatif dengeleyeceğini ifade ediyor. "Nispeten olumlu bir gün geçireceğiz" diyen Mutlu, bugün Endeksin 70 bin seviyesinin üzerinde kapanabileceğine dikkat çekiyor. Mutlu, yukarı yönlü harekette 70 bin 800'ün denenebileceğini, artışın sürmesi halinde ise 71 bin 500 direncinin test edilebeceğini ifade ediyor. Mutlu ayrıca satış baskısı oluşurusa 69 bin 300'ün önemli destek olarak gözlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İnfo Yatırım Araştırma Müdürü Şenol Korkmaz da piyasalarda yukarı yönlü hareketin süreceği sinyalini verdi. Bugün İMKB'nin 500-600 puan yukarıda başlayabileceğine dikkat çeken Korkmaz, Avrupa'dan kaynaklanan kaygıların giderildiğine vurgu yaptı. 70 binin üzerindeki bir kapanışın endeksin yukarı yönlü trendi açısından önemli bulan Korkmaz, "Bu seviyenin üzerinde bir kapanış olursa bu hafta yukarı yönlü olmakla birlikte yatay bantta bir seyir görebiliriz" dedi. Korkmaz, kar realizasyonunda ise destek seviyesi olarak 69 bin 300- 69 bin 500'e işaret ediyor. Paritede ise 1.38'in üzerinin zor olduğunu söyleyen Korkmaz, kısa vadede 1.35-36 seviyesinin izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

100 MİLYARLIK İRLANDA
İrlanda'nın durumu netleşmeye başladı. Ülkenin IMF ve AB'den on milyarca euroluk yardım alması bekleniyor. Maliye Bakanı Brian Lenihan da yaptığı açıklamada net bir rakam telaffuz etmedi fakat tutarın 100 milyar euroya ulaşabileceğinin (bu tutarın altında olması yüksek ihtimal) sinyalini verdi. Bu kapsamda İrlanda'nın vergileri artırması, birçok bankayı kamulaştırması ve sosyal harcamalarda kesintilere gitmesi gerekebilir. Bakan açıklama yapmadan önce Sunday Times, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın 120 milyar euroluk kurtarma hareketine hazırlandığını yazmıştı.
Öte yandan, yatırımcılar şimdi Portekiz ve İspanya’ya odaklanacak. Dominonun son iki parçasında borç sorununun nasıl çözüleceği izlenecek.

BORSALARDA GENEL DURUM

İMKB

Pazartesi tek seanslık işlemde hisse senetleri ortalama yüzde 0,64 oranında değer kazandı. İMKB 100 Endeksi, 444 puan artarak 69 bin 998 puandan kapandı. Öte yandan VOB yaklaşık yüze 1 yukarıda bulunuyor. Bu da piyasaların yukarı yönlü bir hareket izleyeceği mesajını veriyor.

ABD PİYASALARI
New York Borsası'nda endeksler haftayı yükselişle kapattı. Dow Jones Sanayi Endeksi, cuma günü yüzde 0.20 (22.32 puan) artarak 11 bin 203,55 puandan, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.25 (3.04 puan) değer kazanıp bin 199,73 puandan günü tamamladı. Nasdaq Teknoloji Endeksi de gün sonunda yüzde 0.15 (3.72 puan) artıp 2 bin 518,12 puana ulaştı. Standard & Poor's 500 Endeksi, son iki haftada, Çin'in sıkı maliye politikalarına ve Avrupa borç sorunlarına ilişkin kaygılar nedeniyle yaklaşık yüzde 2 değer yitirdi.

AVRUPA
Avrupa genelinde borsalar haftayı düşüşle kapattılar. Tabi bir istisna dışında. Sadece Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.17 artarak 6 bin 843,55 puana ulaştı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0.62 azalarak 5 bin 732,83 puan, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 0.20 gerileyerek 3 bin 860,16 puan oldu. Madrid ve Brüksel borsası da azalanlar arasında yer alıyor.

ASYA BORSALARI
Asya borsaları, geçen haftayı genellikle yükselişle tamamladı. Japonya'da Tokyo Borsası'nın temel göstergesi Nikkei Endeksi, perşembe gününe göre yüzde 0.09 (8.76 puan) artarak 10 bin 022,39 puan oldu. Böylece endeks hazirandan bu yana günü ilk kez 10 bin puanın üzerinde tamamlamış oldu.
Hong Kong'da borsa yüzde 0.06, Çin'de yüzde 0.94, Tayvan'da yüzde 0.27 ve Güney Kore'de yüzde 0.73 değer kazandı. Avustralya, Tayland, Hindistan, Yeni Zelanda ve Singapur'da borsa geriledi.

Öte yandan, bu sabah itibariyle baktığımızda Asya borsalarının bugün ise artı seyrin yoğun olduğunu görüyoruz. Fakat Çin'in aldığı önlemler ve alabileceği önlemler yatırımcıları tedirgin etmiş gözüküyor. Bu kapsamda Hang Seng yüzde 0.50, Şanghay borsası ise yüzde 0.30 ekside bulunuyor. Japon Nikkei Endeksi ise yaklaşık yüzde 1'lik artış kaydetti.

ALTIN VE PETROL
Altının onsu New York Ticaret Borsası'nda, aralık vadeli işlemlerde, cuma günü bin 354 dolara geriledi. Bunda Çin'in enflasyonu kontrol altına almak için yeni adımlar atabileceği beklentisi etkili oldu. Petrol fiyatları da aynı şekilde geriledi. Çin'in bankalar için zorunlu karşılık oranını artırması (yüzde 0.5) bu düşüşte etkili oldu. Talepte düşme olacağı yönündeki beklenti ham petrolün aralık teslimi fiyatında 44 sent düşüşe neden olurken kapanış fiyatı 81.86 dolar olarak gerçekleşti. Diğer metallerden bakır, gümüş, platin ve paladyum son günde artış kaydetti.Bugünkü işlemlerde ise altın bin 360, petrol ise 82.60 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

ALTINDA YÜKSELİŞ SÜREBİLİR
Analistler altındaki kısa vadeli düzeltmelerin ardından yeni bir yükseliş yaşanabileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, Euro Bölgesi'ndeki borç sorununa yönelik kaygıların sürmesinin ve ABD’nin niceliksel iyileştirme adına para basmaya (doları zayıflatmaya) devam etmesinin artışı destekleyeceğini savunuyor.

GEÇEN HAFTADAN ÖZET:
OECD Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, dünya ekonomisi bu yıl yüzde 4.6, gelecek yıl yüzde 4.2 ve 2012 yılında da yüzde 4.6 büyüyecek.

Çin yönetimi, çok hızlı yükselen tüketici fiyatlarını kontrol etmek için müdahalede bulunacağını bildirdi.

ABD'de geçen ay üretici fiyatları yüzde 0.4 arttı, çekirdek üretici fiyatları ise yüzde 0.6 geriledi. Tüketici fiyat endeksi ise geçen ay beklentilerin altında yüzde 0.2 artış gösterdi.

Bu arada ABD'de geçen ay yeni konut inşaatlarının yüzde 11.7 azalarak yıllık bazda 519 bin adet oldu.

ABD'de işsizlik maaşı için başvuruların sayısı geçen hafta 2 bin kişi artarak 439 bin oldu.

AB İstatistik Kurumu Eurostat, Yunanistan'ın geçen yıl bütçe açığının, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 15.4'üne ulaştığını bildirdi.

İspanya, 10 ve 30 yıllık iki ayrı tahvil ihalesinde toplam 3,66 milyar euro borçlandı.

Güney Kore hükümeti, ülkeye giren sıcak parayı kontrol altında tutabilmek için yabancı yatırımcıların elindeki ülke tahvillerine vergi öngören düzenlemenin yeniden yürürlüğe konulmasını planlıyor.

Güney Kore Merkez Bankası, enflasyon artışının yarattığı kaygılar nedeniyle yüzde 2.25 olan gösterge faiz oranını, yüzde 2.5'e çıkardığını açıkladı.

Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.9 büyüdü.