İlk kutlayanım “Kendisini desteklemediğimizi ve Cumhurbaşkanı olmasını istemediğimizi söylemiş. Nereden çıkardı bunları bilmiyorum. Ama üzüldük ve hayretle karşıladık. Irak ile ilgili olumusuz hiçbir cümlemiz olmadı. Aksine Irak’ın başından beri egemenliğine önem verdik. Yaşanan demokratik süreci destekledik. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra onu ilk arayan ve kutlayan yine ben oldum. Bayramın 1.günü tebrik mesajı da gönderdim. Ankara asla dengeleri bozmadı ve oluşan süreç de Talabaninin lehine gelişti.” (Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Irak’ta tüm taraflara eşit mesafede olduklarını belirterek, ‘Aksine Iak’ta Cumhurbaşkanının seçilebilmesi için meclis başkanının belirlenmesi gerekiyordu. Biz o zor dengeleri ayarlayıp sürecin önünün açtık” dedi.)

Herkes bizi övdü “Zirve her açıdan faydalı oldu. Her gören bizim ekonomik büyümemizi ve başarılarımızı övdü. Ben de ‘2001’de herkes dersini aldı ve ona göre davrandı’ dedim. Afganistan konusu da gündeme geldi. Orada önemli olanın kalpleri kazanmanın önemli olduğunu anlattım. Bugüne kadar 12 bin Afgan askeri eğitmişiz. Şimdi polisler de olacak. Amerikalılar oraya gittiğinde hapishane yapmış. Biz ise soğuk hava deposu yaptık. Bu nedenle konuşmalarımda bu kadar enerji para harcıyorsunuz ama bu toprakları bilmiyorsunuz. O nedenle işin içinden çıkamıyorsunuz. Aramızdaki fark bu diye söyledim.”

Ona önem veriyoruz

Cumhurbaşkanı Gül, Lizbon’da ABD Başkanı Barack Obama ile kısa görüşmesine dair şunları söyledi: “Obama ile Amerikan kongresinde aleyhimize yaşanan üstü kapalı engellemeler (Kongre’de bekleyen insansız hava aracı ve süper kobralar) hakkında konuştuk. Ankara’ya bir türlü atanmayan büyükelçi meselesini gündeme getirdim. Irak konusunda bize teşekkür etti. İran meselesinde de bizi en azından dinliyor ve anlamaya çalışıyor. Türkiye ile ilgili elinden geleni yapacağına inanıyoruz. Biz onu destekliyoruz ve onun güçlü ve başarılı olmasını istiyoruz. Sohbet sırasında ona ‘senin A Takımı’nı, adamlarını senden önce tanırım’ dedim. Obama’ya önem veriyoruz.”