İSMEK'in mobil bilgisayar kurslarına kadınlar büyük ilgi gösteriyor. En çok çocuklarının bilinçli internet kullanmasını sağlamak ve akrabalarıyla görüntülü konuşmak için eğitim alan hanımlar, ayaklarına kadar gelen bilgisayar kursunun tadını çıkarıyor.

Ev hanımları, çocuklarının bilinçli internet kullanmasını sağlamak, şehir dışındaki akrabalarıyla görüntülü konuşma yapmak ve hastaneden online randevu almayı öğrenmek için bilgisayar kurslarına yoğun ilgi gösteriyor. İstanbul'da belediyenin şehrin farklı noktalarında açtığı ücretsiz bilgisayar kursları bu anlamda ev hanımları için büyük bir fırsat oluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'na (İSMEK) 2010-2011 eğitim döneminde temel bilgisayar kursuna büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 24 bin 300 kişi müracaat etti.

14 BİN 700 KİŞİ KURS ALIYOR


14 bin 700 kişinin devam ettiği kurslara ikinci dönem kayıtlarının eklenmesi ile birlikte 20 binin üzerinde katılımcıya sertifika verilmesi bekleniyor. Sadece Beykoz'da belediye tarafından 'Bilgili Hanım' adıyla iki otobüs içinde verilen kursa bir ay içinde 544 kişi başvurdu. Kursa katılanlardan 50 yaşındaki Hülya Güler, torunlarının derslerine yardımcı olmayı çok istediğini söylüyor.

Ama özellikle yurtdışındaki akrabalarıyla internet ortamında görüşebilmek için kursa yazıldığını anlatıyor. 58 yaşındaki Hafize Füsun Yazıcı ise torunlarının ısrarı üzerine bilgisayar kullanmaya karar vermiş. Torunlarının ödevlerine yardımcı olmak isteyen Yazıcı, "Eğitim sonunda hem kardeşlerimle hem de çocuklarımla internetten de rahatlıkla konuşacağım." diyor.

Bilgili Hanım'ın genç kursiyerlerinden Vildan Al ise üç yaşındaki oğlundan önce bilgisayar kullanmayı öğrenerek ona sağlıklı internet ortamı sağlamak istediğini dile getiriyor. Uzun süre bilgisayarı bozarım düşüncesiyle tuşlarına bile basamayan Özlem İç, "Bilgisayar kullanmayı bilmediğim için hastanelerden randevu bile alamıyorum. Klavyedeki tuşlar nedir, ne işe yararlar anlamıyordum." ifadelerini kullanıyor.

GEZERKEN ÖĞREN


Boncuk dükkânı işleten 49 yaşındaki Tülay Hanlı, "3 oğlum var. Üçü de bilgisayar canavarı gibi. Ben bilmediğim için onları takip edemiyorum. Hangi sitelere giriyorlar, neler yapıyorlar artık sıkı takibimde olacak." diyor. Bakkallık yapan Alime Güngör (48), "Esnaf olduğum için hesapları elle tutunca karışıklık yaşanıyor. Burada bilgisayar kullanımını öğrendikten sonra tüm hesaplarımı doğru bir şekilde tutacağım." ifadelerini kullanıyor.

İSMEK'te bilgisayar kullanımını öğrenen Funda Demir ve Elif Çetin Uğurlu, Beykoz Belediyesi'nin hazırladığı 'Bilgili Hanım' adında bilgisayar kurs otobüsleriyle sokak sokak dolaşarak ev hanımlarına bilgisayar kullanmayı öğretiyor.

HER OTOBÜSTE 11 BİLGİSAYAR VAR

İETT'den aldıkları iki otobüsün içini bilgisayar dersliğine çevirdiklerini anlatan Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan Bilgili, "Her otobüste 11 bilgisayar var. İki eğitmenimizle beraber hanımlarımız toplam 32 saat ders görecekler.

Beykoz'un 25 mahallesi ve 20 köyünde tüm hanımların ayağına giderek isteyenlere bilgisayar kullanımını öğreteceğiz."
diyor. İSMEK Müdür Yardımcısı Ali Yücel ise 115 kurs merkezine ilkokul mezunu herkesin katılabileceğini söylüyor. Yücel sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Katılımcılar arasında nitelikli eleman olarak çalışmak isteyenler de var, çocuklarına bilgisayar kullanımında yardımcı olmak isteyen de. Ev hanımları, genç kızlar geldiği gibi bilgisayar öğrenerek sekreterlik, katibelik yapmak isteyenler de var."