BM üyesi 192 ülkenin 136'sından binlerce yerel yönetimin üyesi olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliğinin (UCLG) Meksika'da düzenlenen 3. Dünya Kongresi çerçevesinde, Birliğin 2010-2013 dönem başkanı seçilecek.

UCLG'nin Meksika'da toplanacak Dünya Konseyinde belirlenecek yeni dönem başkanlığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın karşısına Avrupa teşkilatı tarafından aday gösterilen Lizbon Belediye Başkanı Antonio Luis dos Santos da Costa'nın adaylıktan çekildiği öğrenildi.

Lizbon Belediye Başkanı Costa, Avrupa teşkilatı tarafından, Avrupa'nın 6 yılı kapsayan iki dönem yürüttüğü başkanlığı bir dönem daha yürütmek istemesi nedeniyle aday gösterilmişti.

Böylece Kadir Topbaş, başkanlık için tek aday konumuna geldi.

UCLG'nin 341 üyeden oluşan Dünya Konseyinin Meksika'da yapılacak toplantısında, toplantıya katılamadığı için oy kullanamayacak delegeler göz önüne alındığında, yaklaşık 260 kadar üyenin oy kullanması bekleniyor.

UCLG

UCLG'nin başkanlığını, kurulduğu 2004'ten bu yana Paris Belediye Başkanı Bertnard Delanoe yürütüyor.

BM üyesi 192 devletin 136'sında bulunan üyeleriyle UCLG, toplam dünya nüfusunun yarısından fazlasını temsil ediyor.

Üyeleri arasında belediyelerin yanı sıra ulusal yerel yönetim birlikleri de bulunan UCLG'ye 112 yerel yönetim birliği de üye. Dünyadaki mevcut yerel yönetim birliklerinin neredeyse tümünü temsil eden UCLG'nin genel merkezi Barselona'da bulunuyor.

Birliğin ana görevi, iş birliği yoluyla yerel yönetimin değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını geliştirerek, demokratik yerel yönetimin dünya ölçeğinde birleşik sesi ve sözcüsü olmak.