AKP, 12 Eylül referandumunun sonuçlarıyla ilgili analizini tamamladı ve ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Çalışmayla referandumda 'hayır' oyu veren yüzde 42'lik seçmenin röntgeni çekildi.

'Hayır' oyunun gerekçeleri; demokratik açılıma tepki, yaşam tarzı kaygısı ve yargıda kadrolaşma olduğu inancı olarak sıralandı. Anayasa değişikliğine 'evet' diyenlerin en önemli gerekçesi olarak da sivil anayasa beklentisi öne çıktı. Açılımlarla birlikte terörün sona ermesi ve istikrar ise diğer önemli talepler olarak tespit edildi. Ayrıca açılım ve atılan bir dizi adımlara rağmen Alevi vatandaşlarına anayasa değişikliğine destek vermediği de belirlendi. AK Parti'nin sandık analizlerinden Alevilerin yüzde 97'sinin pakete 'hayır' dediği ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan, referandumun ardından yüzde 42'lik kesimin 'neden hayır' verdiğini araştıracaklarını söylemişti. AK Parti, referandum sonucunu analiz eden dev bir araştırma yaptırdı. 45 ilde yapılan ve 70 bin vatandaşı kapsayan araştırma sonuçları AK Parti'nin hafta sonu yapılacak olan Kızılcahamam kampında sunulacak. Zaman, araştırmayla ilgili önemli detaylara ulaştı. Buna göre, 'hayır' diyenlerin önemli bir bölümü açılım projesiyle Kürtlere imtiyaz sağlandığını ve bunun terörü azdıracağını düşünüyor. Verilere göre, iç göçün yoğun yaşandığı kentlerde, güvenlik ve ekonomik kaygılarla oluşan tepkiler 'hayır' oylarına dönüştü. Çalışmada, sahil şeridinin anayasa değişikliklerine karşı çıkması, iç göçün doğurduğu sorunlarla birlikte yaşam tarzına yönelik kaygılara bağlanıyor. AK Parti'nin muhafazakâr yaşam tarzı dayatacağına yönelik pompalanan korkuların bazı vatandaşları etkilediği gözlendi. Bununla beraber yargıda kadrolaşma ile Türkiye'nin baskıcı yönetime gideceğine inanan önemli bir kesim de 'hayır' oyunu tercih etti.

Referandum sonucunda Alevi vatandaşların yoğun yaşadığı bölgelerdeki sonuçlar da dikkat çekti. İktidar partisinin yaptırdığı sandık analizlerine göre, Alevilerin yaşadığı köylerde hayır oyları yüzde 100'e yakın çıktı. Bazı köyler ve sandıklarda tek bir 'evet' oyuna bile rastlanmadı. Bu durum, 'hayır' kampanyası yürüten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na özel destek verilmesine bağlandı. Yüksek yargıda Alevi kadrolaşma olduğu ve bunların tasfiye edileceği propagandasının seçmeni etkilediği de gözlendi. Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli, yüzde 81 ile en yüksek 'hayır' oyunun çıktığı il olmuştu. (Zaman)