NATO  zirvesi bugün başlıyor. Füze kalkanı konusunda Türkiye'nin endişelerinin giderildiği, asıl sorunun Rum Kesimi'nin de dahil olduğu NATO-AB savunma işbirliğinde yaşanacağı belirtiliyor.


NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, bugün Portekiz'in başkenti Lizbon'da başlıyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temsil edeceği zirve öncesi gelen haberler, füze kalkanı projesine evsahipliği yapmayı ilke olarak kabul eden Türkiye'nin endişelerinin giderildiği yönünde.

Füze kalkanı projesine ilişkin belgede, İran başta olmak üzere herhangi bir ülkenin adının geçmeyeceği NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından ifade edildi.

Ayrıca, Türkiye'nin radar üssünün nerede kurulacağına ilişkin itirazları nedeniyle, bu noktanın zirvede ele alınmayacağı, sorunun çözümünün daha sonraki toplantılara bırakılacağı kaydediliyor.

AB İLE İŞBİRLİĞİ VE RUM KESİMİ

Lizbon'da asıl sorunun, örgütün Avrupa Birliği ile savunma işbirliğini geliştirme çabasında yaşanabileceği belirtiliyor. Zira Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi'nin de dahil olduğu bu projeye karşı çıkıyor. Lizbon Zirvesi'nde Türkiye'nin bu işbirliğine onay vermesi için baskıların artacağı kaydediliyor.

Liderler zirvede ayrıca, ittifakın yeni stratejik konseptini ve Afganistan'da güvenliğin Afgan güçlere devredileceği takvimi de onaylayacak.

AHMEDİNEJAD: NATO TEHLİKE DEĞİL
Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir basın toplantısı düzenledi.

Ahmedinejad, NATO'nun füze kalkanı projesiyle ilgili bir soruya, "Son yıllardaki tecrübeler NATO'nun kararının yanlış olduğunu gösteriyor" cevabını verdi. İran Cumhurbaşkanı, "Şimdiki şartlarda füze savunma sistemleri, atom bombaları işlevselliklerini yitirmiş durumda" dedi.

İran'ın NATO'yu tehlike olarak görmediğini belirten Ahmedinejad, "NATO'nun hareketlerinin İran için değeri ve önemi yok. İran halkı, bu tür kararları ve girişimleri siyasi gericilik olarak telakki ediyor" ifadesini kullandı. 5 dakika önce..