BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile özlü meselelerde yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, üçlü görüşmenin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas ile birlikte BM'de gazetecilere bir açıklama yaptı. Açıklama sırasında liderlerin yanında Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer da hazır bulundu.

Ban, açıklamasının başında iki lidere bugünkü üçlü görüşmeye katılmak üzere New York'a geldikleri için teşekkür etti ve iki liderle yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, AB konuları, mülkiyet, toprak ve güvenlik konuları gibi özlü meselelerde yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Kıbrıs'a bu yılın başlarında yaptığı ziyarette iki taraftaki toplumda da Kıbrıs'ın nihayet yeniden birleşmesini sağlayacak bir çözüm yönünde umut ve beklenti olduğunu hissettiğini ifade eden Ban, müzakerelerde o dönemde gerçek bir ilerlemenin sağlandığını söyledi. Ancak yıl boyunca devam eden müzakerelerde net bir ilerleme sağlanamaması nedeniyle bu beklentinin azaldığını belirten Ban, bu nedenle liderleri New York'a davet ettiğini bildirdi. BM Genel Sekreteri Ban, "Kıbrıs müzakereleri ivme kaybediyordu ve hala zaman ve siyasi fırsat varken iki tarafın çözüme ulaşmaları için bu müzakerelere güç verilmesi, desteklenmesi gerekiyordu, bunu ancak iki lider yapabilir" dedi. BM'nin iki lideri desteklediğini belirten Ban, "Ama sadece iki lider bir çözüme varabilir" diye konuştu.

-MÜZAKERELERE SAYGI

BM'nin Adadaki müzakerelere "Kıbrıslılar tarafından yönetilen süreç olarak" saygı gösterdiğini kaydeden Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yüzden iki tarafın sorumluluklarını üstlenerek bu süreci çözüme doğru götürmelerini bekliyoruz. Kıbrıs halkı ve uluslararası toplum bir çözüm istiyor, hiç bitmeyen müzakereler istemiyor. Liderlerin de bugünkü görüşmemiz temelinde bunu anladıklarına inanıyorum. Bugünkü toplantının sürece yeniden ivme kazandırmaya yardımcı olduğunu umuyorum. İki lider de bana hızlı ve kararlı şekilde hareket edilmesi gereğinin farkında olduklarını söylediler."

İki taraf arasında ciddi görüş ayrılıklarının devam ettiğini, ancak iki liderin, iki ortak olarak çözüm hedefi yönünde birlikte çalışma niyetini dile getirdiğini bildiren Ban, bu kapsamda varılacak anlaşmaya, iki toplumun yapılacak referandumlarda güven duyması ve anlaşmayı kucaklaması için olumlu mesajlar verilmesinin de önemini vurguladı.

-İKİ LİDER GÖRÜŞMELERİNİ YOĞUNLAŞTIRACAK

Ban, bugünkü toplantıda iki liderin gelecek haftalarda, kendi aralarında devam eden uzlaşmazlık noktalarını gidermek için "pratik bir plan" hazırlamak üzere kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldıklarını söyledi. Bu kapsamda iki liderle birlikte gelecek yıl Ocak ayının sonunda Cenevre'de yeniden görüşme kararı aldıklarını açıklayan Ban, bu arada iki liderin kendi aralarında yakınlaştıkları konuları ve tüm başlıklarda hala çözümlenmesi gereken özlü meseleleri tespit edeceklerini ifade etti. Ban, "Bu da BM'ye kendi atacağı adımlara karar vermesinde yardımcı olacak" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'ne Kıbrıs müzakerelerini değerlendiren bir raporu bu ayın sonuna doğru sunacağını hatırlatan Genel Sekreter Ban, raporun adil ve dürüst olacağı konusunda iki lidere güvence verdiğini, bugünkü üçlü görüşmenin bu raporun hazırlanmasına yardımcı olduğunu, gelecek günlerde de Kıbrıs Özel danışmanı Alexander Downer ile yakın temasta kalacağını söyledi.

Ban, konuşmasının sonunda müzakerelerin hassasiyeti nedeniyle gazetecilerden soru almama kararı aldıklarını belirtti ve iki liderin elini sıktı.

Genel Sekreterin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da BM'de gazetecilere açıklamalarda bulundu.