Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk iş adamlarının İrlanda'ya gelmesini sağlaması için Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile görüşeceğini söyledi.
İrlanda'ya resmi ziyarette bulunan Bağış, Türk-İrlanda İş Konseyi'nin verdiği akşam yemeğine katıldı.
Egemen Bağış, Türkiye'nin Dublin Büyükelçisi Altay Cengizer ve İrlanda'nın Ankara Büyükelçisi Tom Russell'ın, ziyaretin önemine ve iki ülke arasındaki ilişkilere değindiği konuşmaların ardından, İrlanda'daki programının çok verimli ve keyifli geçtiğini söyledi.
Bağış, İrlandalıların samimiyetinden ve misafirperverliğinden olduğu kadar, ziyaret ettiği Trinity Üniversitesinin tarihi kütüphanesinden ve ''Book of Kells'' müzesinden de çok etkilendiğini belirtti.
İrlanda'ya yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki dostluğun bir kez daha dile getirilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Bağış, İrlanda'nın ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Bağış, böyle dönemlerde dayanışmanın önemini vurguladı.
TİCARİ İLİŞKİLER
Türkiye ve İrlanda arasında büyük bir ticari potansiyel bulunduğunu belirten Bağış, ''Türkiye'ye döner dönmez meslektaşım Zafer Çağlayan ile görüşerek, iş adamlarından oluşan bir heyetin İrlanda'ya gelmesini sağlamasını isteyeceğim. Kriz dönemleri fırsatlara dönüştürülebilir'' dedi.
Bağış, halen kiralık bir binada çalışmalarını sürdüren Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliği için de bir bina satın alınması konusunda girişimde bulunacağı sözünü verdi.
İrlanda'nın iş adamlarına vize kolaylığı sağlamasının ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inandığını kaydeden Bağış, ticari ilişkilerin siyasi ilişkilere yön verdiğine inandıklarını kaydetti.
Bağış, yemek öncesinde AA muhabirine, iki ülke arasındaki ticari potansiyele büyük önem atfettiklerini belirterek, ''İrlanda'yı Zafer Abi'ye emanet edeceğim'' dedi.
Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır'ın da eşlik ettiği Bağış'ın, sabah saatlerinde Dublin'den ayrılması planlanıyor.