KOCAELİ’nin Kandıra İlçesi sınırları içinde kurulacak Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için köylülere ait binlerce dönüm verimli tarım arazilerine ‘Verimsiz’ raporu verilerek istimlak kararı alınması ve tebligatların art arda gelmeye başlaması köylülerin uykusunu kaçırdı.

Daha önce birçok kez protesto gösterisi yapan köylüler, dedelerinin 700 yıl önce ekip biçmeye başladıkları toprakları için, taşlık araziden alınan numunelerin gösterilerek ‘verimsiz’ raporu verildiğini ileri sürdü.

İzmit ile Kandıra arasında F Tipi Cezaevi’nin yakınındaki Kocakaymaz, İmranlı, Hemitler, Aksakal, Goncaaydın ve Ömerli köyleri başta olmak üzere 10 civarında köyde yaşayan yüzlerce kişiye ait binlerce dönüm arazi, Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için istimlak edilmeye başlandı. İlk aşamada 2 bin 300 dönüm araziyi kapsayacak OSB için evlerine istimlak tebligatları gelen köylüler ayaklandı.

Daha önce köylerinde traktörleriyle gösteriler yapan köylüler, geçtiğimiz günlerde ellerinde tarla ve bahçelerinden topladıkları ürünlerle Vilayet binasına gelerek protesto gösterisi yaptı. Burada İl Genel Meclisi Başkanı Ali Ayaz’ın da karıştığı tartışmalar yaşandı. Ayrıca İl Genel Meclisi toplantılarında CHP’li üyelerle AK Partili üyeler arasında sert tartışmalar yaşanmaya başlandı.

‘AMAÇ YANDAŞLARA RANT ÜRETMEK’

Kendisi de Kandıralı olan İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Uzun, kamulaştırma tebligatlarından sonra köylülerin uykularının kaçtığını, bu köy sakinlerinin Osmanlı’nın Akçakoca ile ilk geldiği 700 yıl önce yerleşen insanların torunları olduğunu, şimdi bir oldu bitti ile arazilerinin ellerinden alınmak istndiğini söyledi.
Bu işin öncülüğünü yapan ve aynı zamanda Kocaeli Milletvekili olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ü de eleştiren Ahmet Uzun şunları söyledi:

“Kocaelide 12 organize sanayi bölgesi var. Bu 13'üncü olacak. Mevcutların ancak yüzde 52’si dolu. 4 OSB’ye de hiç bir şey yapılmamış. Buradaki verimli toplaklara da Gıda İhtisas Sanayi Bölgesi kuralım denmiş. Bunların amacı rant üretmek. İktidar yandaşlarına rant üretmek. Şu anda ilk etapta 2 bin 300 dönüm araziyi kapsıyor.

Daha sonra bu 60 bin dönüme kadar çıkacak. Yeni imar planında böyle gösterilmiş. Kamu yararı denilip, araziler bedavadan da ucuza kamulaştırılıyor.

Taşlık araziden numune alınıp, verimli araziler için ‘tarıma elverişsiz’ raporu verilmiş. Bir dönümüne 3 bin 500 lira değer biçilmiş. Bu topraktan karnını doyuran köylü toprağı bu parayla elinden alınırse ne yapacak?”

KADINLAR: ARAZİLERİMİZİ SATMAYIZ


Gece uyuyamadıklarını söyleyen ve toprakları için erkeklerden daha fazla mücadele veren, tüm protestolarda en önde yürüyen kadınlar ise, dedelerinin en sıkıntılı dönemlerde, yoksullukta, darlıkta satmadığı arazileri kendilerinin de satmayacaklarını söyledi.

‘Verimsiz’ raporu verilen tarlalarında ürettikleri ve bu yıl hasat eddikleri mısır, buğday, kabak gibi ürürlerle sebzeleri gösteren köylüler toprakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.