Meclisin Geçici Başkanı Fuad Masum'dan görevi teslim alan Nuceyfi yaptığı konuşmada, halkın yaşadığı sıkıntılar, yolsuzluklar, Irak'ın uluslararası arenadaki yeri, Anayasa değişikliği gibi çok sayıda konuya değindi.

Devletin yapısını korumak için yeni ufuklara kapı açıldığını dile getiren Nuceyfi, ''Devleti inşa etme merhalesindeyiz. Halk, resmi organlardan ve siyasi taraflardan çok çekti. Yeni Meclisi, yeni kanunlar ve Anayasa değişikliği bekliyor. Yürütme organının çalışmalarını denetleme sorumluluğunu yükleneceğiz'' dedi. Nuceyfi, konuşmasında merkezi hükümetin Bölgesel Kürt Yönetimi ve diğer yerel yönetimlerle olan ilişkisini tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada, ülkenin uluslararası arenadaki konumuna değinen Nuceyfi, Irak'ın İslam Birliği ve Arap Birliğine aktif olarak dönmesinin konumunu güçlendireceğini kaydetti.

Mecliste bu akşam Anayasa'nın 55'inci maddesi gereği yapılan gizli ve ayrı oturumda Irakiye listesinden Usame Nuceyfi 227 oy alarak Meclis Başkanlığına, Şii ittifakından Kusay Suheyl ve Kürt ittifakından Arif Tayfur Meclis Başkan Yardımcılığı görevine seçilmişti.

SON DAKİKA

Celal Talabani, Irak Parlamentosu tarafından tekrar Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

İyad Allavi liderliğindeki Sünni ''Irakiye'' grubu milletvekillerinin oturumu terk etmelerine karşın Talabani, bu göreve yeniden getirildi.