Sivil toplum kuruluşlarının verdiği bilgilere dayanarak açıklama yapan BM İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi (OCHA), 700'den fazla kadın erkek ve çocuğa tecavüz edildiğini belirtti.

OCHA'ya göre, Angola makamları, kaçak ilan ettiği yaklaşık 7 bin kişiyi 2 ay içinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne sınırdışı etti.

BM'nin yayımladığı bir yazılı açıklamaya göre, Kongo'nun Batı Kasai eyaletine sığınan 600'den fazla mülteci, bölgede soruşturma yürüten BM ve sivil toplum kuruluşlarında görevli kişilerden oluşan bir gözlem heyetine, "cinsel şiddete" maruz kaldıklarını söyledi. Tembo bölgesinde soruşturma yürüten başka bir heyet ise, 99 kadın ve 15 erkeğin tecavüze uğradığını tespit etti.

CISP adlı İtalyan sivil toplum kuruluşuna göre, tecavüze uğramış ve yaralı olarak hastaneye kaldırılan bir kadın yaşamını yitirdi.

BM'nin acil durum koordinasyonu ve insani operasyonlardan sorumlu genel sekreter yardımcısı Valerie Amos, tecavüz olaylarının biran önce araştırılmasını istedi.

Angola'nın sınırdışı ettiği 7 bin kadar kişinin çoğunluğunu Demokratik Kongo Cumhuriyeti vatandaşlarının oluşturduğu, geri kalanların ise diğer Afrika ülkelerinin vatandaşları olduğu belirtildi.

Ekim 2009'da, Angola ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti karşılıklı olarak onbinlerce kişiyi sınırdışı etmiş, sınırdışı edilen çoğu kişi iki ülke arasındaki sınır bölgesinde aç, susuz ve barınaksız bir şekilde sıkışıp kalmıştı.