İstanbul'da Esenyurt Belediyesi'nin cemevlerini imar planına 'ibadet yeri' olarak işleme adımı, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne çarptı. CHP'lilerin emsal olsun önergesini reddeden AKP'liler karar için ilk sinyali verdi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ekim ayı toplantısının ilk gününde, cemevi tartışması yaşandı.
Esenyurt Belediyesi'nin cemevini dini tesis alanı olarak planlara işlemesini örnek veren CHP'li Meclis Üyesi Halil Akpınar, Belediye Meclisi'nin ilk gününde, İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içindeki planlarda cemevlerinin dini tesis alanı olarak işlenmesini istedi.

ESENYURT ÖRNEK OLDU

Halil Akpınar'ın, Taşkın Ofluoğlu ile birlikte verdiği ve teklif karar olarak işleme alınmasını istediği yazılı önergesinde, 'Ülkemizde uzunca bir süreden beri başlayan, demokratik değişim ve açılım politikaları çerçevesinde, çeşitli etnik ve dini oluşumların kendilerini özgür bir biçimde ifade etmeleri, inanç ve ibadetlerini yerine getirebilmeleri tartışılmaktadır. Bu düşünceden hareketle, İBB sınırları içindeki planlı ve plansız alanlarda bulunan, (yeşil alan, park, belediye hizmet alanı, kültür tesis alanı) cemevlerinin her ölçekteki uygulama imar planlarına, dini tesis alanı olarak işlenerek, plan notları ile cemevi kullanımına açık hale getirilmesi konusunun, meclis gündemine alınarak görüşülmesini...' denilerek teklifin değerlendirilmesi istendi.

HADDİNİ AŞAN İFADE

Önerge sahibi Akpınar, sunumunun ardından 'Bu, bu konuda bir samimiyet testi olacak. Gazetelerde okuyoruz. Bazı ilçe belediyeleri cemevini dini tesis alanı olarak planlara işledi' dedi. AKP adına konuşan Grup Başkanvekili Ergün Turan, kimsenin AKP'yi samimiyet testine tabi tutmasının haddi olmadığını belirterek, 'Samimiyet konusu haddi aşan bir ifade olmuştur. Sadece cemevi için demiyorum, cami, müze gibi dosyalarda da teklif karar olmaz. Bir yerlere mesaj vererek hele hiç olmaz, asıl samimiyetsizlik buradadır' dedi. CHP'li üyeler önergeyi geri çekti. AKP ve CHP gruplarında görüşüldükten sonra önergenin meclise sunularak, gündeme alınmasına karar verildi.