Obama, Seul'deki toplantıda 'düşük dolar politikası' nedeniyle eleştirilebilir
Dünyanın en büyük 20 ekonomisini biraraya getiren G20 zirvesi için Güney Kore'nin başkenti Seul'e giden dünya liderleri, küresel ekonomik büyümeyi sağlamak için ortak hareket etmenin yollarını tartışacak.
Zirve öncesinde bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, ekonomik krizin etkilerini gidermek için birlikte hareket edilmesi çağrısında bulundu.
Seul'deki zirve, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'in para birimlerinin değerini özellikle düşük tutarak, uluslararası ticarette avantaj elde etmeye çalışmakla suçlandığı bir döneme denk geliyor.
Zirvenin, ABD ile Çin arasında "kur savaşı" gerginliğine neden olması ihtimalinden endişe ediyor.
Obama, ülkesinin stratejisinin istihdam yaratma ve küresel ihracat-ithalat dengesini sağlama olduğunu ifade etti.
Ancak, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, BBC'ye yaptığı açıklamada, dünyanın lider ekonomileri arasında bir kur savaşı öngörmediğini ifade etti.
Ülkeler arasında gerilimler olduğunun doğru olduğunu söyleyen Zoellick, ülkelerin ulusal ekonomi korumacılığına kaymamalarının önemli olduğunu belirtti.
Zoellick ayrıca, ABD'nin cari açığı bir gösterge olarak elee almasının ve Çin'in iç pazardaki talebi artırmaya yönelik yapısal reformlarının, kur savaşlarının aksine adımlar olduğunun da altını çizdi.