Avusturya, Türk Büyükelçi Kadri Ecvet Tezcan’ın bir gazeteye verdiği demeçle çalkalanıyor. Türkiye ise, Viyana ile krize giren ilişkileri düzeltme telaşında. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Büyükelçi Tezcan’ın Avusturya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasına kadar varan krizi yumuşatmak için devrede.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecved Tezcan, ülkede günlük yayınlanan Die Presse gazetesinde “Türkler bir köşeye itilmiş virüs muamelesi görüyor. İçişleri Bakanı Fekter yanlış partide yer alıyor. Entegrasyon sorumluları Türkler'i aynı semtlerde oturmaya zorlayarak gettolar oluşturuyor. Yerliler, yabancı çocuklarının gittiği okullara çocuklarını göndermiyorlar” deyince Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Tezcan , entegrasyonda eksiklik olması halinde sorumlu tarafın Avusturya olduğunu belirterek, “Siz Türkler'i, Viyana'daki belediye evlerinde hep aynı semtte yoğunlaştırıp getto yaratıyorsunuz. Avusturyalı aileler etnik azınlıkların çoğunlukta olduğu okullara çocuklarını göndermiyor. Yani, Türkler bir köşeye itiliyor. Türkler mutlu, onlar sizden bir şey istemiyor. Sadece bir virüs muamelesi görmek istemiyorlar” dedi.
Büyükelçi Tezcan, türban konusundaki bir soru üzerine bunun Avusturya'da yasak olmadığını bildiğini anlatırken, “Türban burada yasak mı? Hayır. O halde neden soruyorsunuz? Havuzlarda çıplak dolaşanlara tanınan özgürlük, tölerans, türbanlılara da tanınmış. Bir şey söylemeye gerek var mı? Ben burada yaşayan vatandaşlarıma daima Almanca öğrenmelerini telkin eden bir insanım. Ayrıca burada doğup büyüyen Türk çocukları için de Türkiye'den Türkçe öğretmeni getirmek için uğraş veriyorum” diye devam etti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexander Schallenberg, Büyükelçi Tezcan'ın yaptığı açıklamalar nedeniyle apar topar Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını açıkladı. 

Sabah saatlerinde, krizin patlamasından hemen sonra Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile telefonla görüşen Davutoğlu, Avusturyalı meslektaşına “Büyükelçi’nin kişisel görüşleridir” mesajını verdi. Hürriyet'ten Zeynep Gürcan'lı imzalı habere göre Davutoğlu, aynı mesajı, bulunduğu Strazburg’da kamuoyuyla paylaştı. Bir gazetecinin, krizi hatırlatarak, “Avusturya Dışişleri Bakanı ile görüştünüz mü? Ecvet Tezcan cezalandırılacak mı, yoksa destek mi vereceksiniz?”sorusuna karşılık Davutoğlu, önce uzun uzun Türkiye-Avusturya ilişkilerinin tarihi nitelikte olmasına ve dostane yönüne atıfta bulunarak, ardından da “Büyükelçi’nin kişisel görüşüdür” diyerek yanıtladı.
“KİŞİSEL GÖRÜŞÜDÜR…”
Davutoğlu, ardından da, “o açıklamalar, Büyükelçi’nin kişisel görüşüdür” mesajı verdi. Dışişleri Bakanı büyükelçinin kendi tecrübelerini dile getirdiğini söylerken, anlatılanların ise Türk toplumunun yapması gerekenlerden oluşan bir ev ödevi gibi algılanması gerektiğini ifade etti.
Konuyu sabah saatlerinde Avusturya Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü, konunun Viyana’da “hassasiyet yarattığını” belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Sayın Michael Spindelegger beni aradı. Bu röportajda, Avusturya ile olan dost ve karşılıklı saygı ilişkilerinde hassasiyet yaratmış. Onlar açısından, diplomatik teamüller açısından sıkıntı olduğu görünüyor. Ben sayın bakandan hem metni istedim hem de büyükelçi ile konuştum. Bu tür şeyleri anlayışla karşılamalıyız. Birazdan bugün sayın bakanla bu konuyu tekrar ele alacağız bu hassasiyetleri konusunda yapabileceklerini tekrar açık yüreklilikle kendileriyle konuşacağız.
“HİÇBİR TÜRK YETKİLİNİN İNCİTME NİYETİ OLMAZ”
Davutoğlu, Tezcan’ın “geri çekilip çekilmeyeceği” konusundaki soruya karşılık ise net bir yanıt vermekten kaçındı. “Avusturya Dışişleri Bakanı ile yeniden görüşeceğini” söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Bizim bütün Avrupalı ülkeler ile çok yakın ilişkilerimiz var. Avusturya ile AB konusunda farklı görüşlerimiz olabilir ama Avrupa Tarihinde en köklü ilişkilerimizin olduğu ülkelerdendir. Hiçbir Türk yetkilinin Avusturyalıları incitmek gibi bir niyeti olmaz.”