Grup Gökkuşağınca hazırlanan Aşure isimli proje, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca değerlendirilerek Türkiye 2.si olarak kabul edildi.

Bu gençlik programı kapsamında kabul edilen uluslararası gençlik projesine Türkiye’nin ev sahipliğinde 5 (beş) Avrupa Birliği ülkesi de ortak oldu. İtalya, Polonya, Yunanistan, Estonya ve Romanya’dan katılan gençlerle 37 kişilik bir ekip projeyi hayata geçirdi.

HOŞGELDİN KOKTEYLİ


Güngören Kaymakamlığının koordinasyonunda 25 Temmuz 2011 tarihinde Erdem Beyazit Kültür Merkezinde düzenlenen kokteyle, Güngören Kaymakam Vekili Nazım Madenoğlu, İlçe Yazı İşleri Müdürü Halit Seyyar, Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Nurkan , Şube Müdürü Fethi Cebeci ve kurum müdürleri katılım gösterdiler.

FOTOĞRAFLAR İÇİN BURAYI TIKLAYIN!

Kokteylde Güngören Kaymakam Vekili Nazım Madenoğlu, Avrupalı katılımcıların ülke liderleri ile İngilizce konuşarak tek tek tanıştı ve sohbet etti. Madenoğlu, Kültürlerarası diyalogların yaşandığı bu güzel anları kaydediniz ki ileride paylaşabileceğiniz güzel anılarınız olsun temennisinde bulunduktan sonra ülke grupları ile fotoğraf çektirdi. Sonrasında projede emeği geçen arkadaşlara teşekkürlerini sunarak programdan ayrıldı.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş programlarının yoğunluğu sebebi ile kokteyle katılım gösteremediklerini belirterek telgrafla selamlarını gönderdiler.

SULTANAHMET’TE AŞURE DAĞITIMI

Proje kapsamında 27 Temmuz 2011 Çarşamba günü Saat 16.00’da Sultanahmet Camii Meydanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının gösterisi ile etkinlik başlatıldı. Avrupalı genç katılımcılarla birlikte aşure dağıtımı yapılarak Japonya-Fukişima nükleer santralında gerçekleşen felakete dikkat çekildi. Ayrıca Avrupalı katılımcıların hazırladığı döviz ve afişler sergilendi.

Proje Koordinatörü Hamdi Salar “Japonya'daki deprem ve tsunami sonrası zarar gören Fukuşima Nükleer santralinde yaşanan korku her geçen gün büyüyor. Santralde radyasyon seviyesi şimdiye kadarki en yüksek seviyede. Yetkililer, deniz suyunun yasal sınırın 4 bin 385 katı daha fazla radyoaktif iyot içerdiğini açıkladı. Bu bize insanoğlunun bir tufanla yok olduğu ve Hz. Nuh'a inananların bir gemiyle kurtulduğu ve yeryüzünün ilk yemeği olan aşureyi hatırlattı. Küresel iklim değişiklikleri ve küresel çevre sorunlarına olan duyarsızlığı tüm dünyaya bir kez daha hatırlatarak aşureyle gündemde tutmayı hedefledik.

Anadolu kültür mirasımızı oluşturan “Aşure” Türk Kültürünün tanıtılması açısından güzel bir örnek teşkil etmektedir. Nuh tufanından sonra yeryüzünde ilk pişen yemek olduğuna inanılan Aşure; bereket, şifa, beraberlik, azı çok yapmak, zıtların birlikteliği ve çok kültürlülük gibi değerleri temsil ederken, ‘’hayatın yaratılmış tüm canlılar tarafından paylaşılan bir ortak yaşam olduğu ve ancak bu ortak yaşamın korunmasıyla hayatın sürdürülebileceği’’ mesajını vermektedir. Tüm bu değerler çok sayıdaki uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu insanının çok yakından bildiğimiz hasletleridir. “ dedi.

AĞLAYARAK AYRILDILAR

Proje bitiminde İstanbul Atatürk Havalimanından ülkelerine dönmek üzere hareket eden Avrupalı genç katılımcıların gözlerinin dolduğu görüldü. İstanbul’u çok sevdiklerini söyleyerek ayrılan katılımcılar gelecek yılda kendi ülkelerinde Türk katılımcıları ağırlamak istediklerini belirttiler.