Merkez Bankası, yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda düşmeye devam edeceğini açıkladı. Merkez, çekirdek enflasyonun ise yavaş da olsa yükselmeye devam edeceği tahmininde bulundu.

Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıklayan Merkez Bankası, Temmuz’da tüketici fiyatlarının yüzde 0,41 oranında azaldığını, yıllık enflasyonun yüzde 6,31 olduğunu aktardı. Temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin ise öngörüldüğü şekilde sınırlı artışlar gösterdiğine işaret etti. Bu dönemde enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 5,99’a, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 5,43’e yükseldi.

KİRALARDA ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRDÜ

Merkez Bankası raporuna göre Temmuz ayında hizmet fiyatları yüzde 0,74 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu 0,37 puan yükselerek yüzde 5,39 oldu. Kiralarda ılımlı artış eğilimi sürdü. Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişlerin gecikmeli etkileri ulaştırma hizmetleri fiyatlarına yansımaya bu dönem de devam etti. Yurt içi paket tur fiyatlarındaki belirgin artışın (yüzde 23,89) etkisiyle eğlence ve kültür hizmetleri yıllık enflasyonu son iki ayda yaklaşık 8 puan yükselerek yüzde 13,27’ye ulaştı. Bu gelişmeler neticesinde mevsimsellikten arındırılmış göstergeler hizmet enflasyonunun ana eğiliminde sınırlı bir yükselişe işaret etti.

BEYAZ EŞYA DÜŞTÜ, ALTIN ÇIKTI

Temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın dışında kalan mallar) grubu yıllık enflasyonunda son dönemlerde gözlenen artış eğilimi Temmuz ayında durakladı. Yıllık enflasyon giyim grubunda artış eğilimini korurken, dayanıklı mal (altın hariç) grubunda geriledi. Aylık bazda beyaz eşya fiyatlarında yüksek oranlı bir azalış yaşandı. Diğer taraftan, altın fiyatı Temmuz ayında yüzde 5,28 oranında yükseldi.

Temmuz ayında enerji fiyatları yüzde 0,30 oranında arttı. Bu gelişmede, Türk lirasındaki değer kaybı ve uluslararası petrol fiyatlarındaki artış neticesinde yükselen (yüzde 1,22) yurt içi akaryakıt fiyatları belirleyici oldu. Öte yandan, bu dönemde belediyelerce belirlenen su tarifelerinde ve tüp gaz fiyatlarında düşüş gözlenirken, katı yakıt fiyatlarında ise artış yaşandı. Böylelikle, Temmuz ayında enerji grubu yıllık enflasyonu 0,17 puan artarak yüzde 8,42 seviyesine yükseldi.

KIRMIZI ETTEKİ ARTIŞ GIDADAKİ DÜŞÜŞÜ FİRENLEDİ

Temmuz ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar yüzde 1,18 oranında gerileyerek, grup yıllık enflasyonu yüzde 7,65 oldu. Söz konusu düşüşte taze meyve fiyatlarında gözlenen önemli orandaki (yüzde 27,61) gerileme etkili olurken sebze fiyatları bu dönemde yükseldi. Bunun yanında kırmızı et fiyatları gümrük vergisi oranlarındaki artışın da etkisiyle yükselerek (yüzde 2,47) işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşü sınırladı.