Bakan yardımcılığı görevine gelen ilk isim Davut Kavranoğlu oldu. Kavranoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yardımcısı olarak görev alacak. Diğer 19 bakanlığa gelecek bakan yardımcılarıyla ilgili ise henüz atama kararnamesi hazırlanmadı.

KAVRANOĞLU’NUN ÖZGEÇMİŞİ

Türkiye'de ilk 'Bakan Yardımcısı' olan Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, 1962 yılında Rize-Gündoğdu’da dünyaya geldi. Ortaokul ve liseyi İstanbul'da Suadiye Lisesi’nde okudu. 1984 yılı yaz döneminde İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden ikincilikle mezun oldu. California Institute of Technology’de (Caltech, Pasadena, CA) 1986 yılında master ve 1989 yılında doktorasını Elektronik Mühendisliği alanında tamamladı.

Doktoradan sonra Suudi Arabistan’da bulunan King Fahd University of Petroleum and Minerals’da 1989 yılında Yardımcı Doçent, 1993 yılında Doçent oldu. 1999-2002 yılları arasında Beykent Üniversitesi’nde 2006-2007 yılları arasında ise İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Doçent olarak görev yaptı. Ağustos 2009’dan itibaren Yalova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne Profesör olarak atandı. Otomatik Kontrol, İşaret İşleme, Güvenli Haberleşme-şifreleme, mobil ve uydu haberleşme alanlarında çalışmalar yapan Prof.Dr. Davut Kavranoğlu evli ve 7 çocuk babası.

HANEFİ AVCI'NIN ARKADAŞI

Yeni bakan yardımcıları arasında belli olan ilk isim Doçent Davut Kavranoğlu , halen tutuklu bulunan Emniyet Müdürü Hanefi, Avcı’nın arkadaşı çıktı. Kavranoğlu, Avcı’ya İstihbarat Daire Başkan yardımcısı ve Kaçakçılık Organize Suçlar Daire Başkanı olduğu dönemde teknik açıdan yardımcı olmuştu.

Edinilen bilgiye göre Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı olan Kavranoğlu ile Türkiye’deki teknilk istihbaratın kurucusu olan Hanefi Avcı ’nın yolları ‘’Uydu haberleşmesine dayalı takip sistemleri’’ konusunda kesişti.

DAHA SERİ NETİCE ALINACAK


Kavranoğlu, 1997-2009 yıllarında Mobil, Uydu Haberleşmesi, GPS teknolojileri ve Internet uygulamaları konusunda teknoloji geliştiren, üreten şirketler kurdu ve yönetti. Davut Kavranoğlu, evli ve 7 çocuk babası. Başbakan Erdoğan, daha önceki açıklamasında, bakan yardımcılığı uygulaması nedeniyle yeni kabine ile çok daha seri, pratik, verimli neticelerin alınacağını belirtmişti.

1937 yılında denenmişti

Türkiye'de 'bakan yardımcılığı' uygulaması ilk olarak 4 Mart 1937 tarihinde "Siyasi Müsteşarlık" makamının kurulmasıyla gündeme gelmişti. Eski başbakanlardan Hasan Saka'nın konuyla ilgili hazırladığı yasada "Siyasi Müsteşarlar"ın Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından seçilmesi yer almıştı. Uygulamanın ömrü ise ancak 6 ay olabilmişti.