CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Chatham House adıyla bilinen Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun “2010 Devlet Adamı” ödülünü dün Londra’da düzenlenen törenle İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in elinden aldı. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, törenin düzenlendiği İngiltere Kraliyet Sarayı “Banqueting House”a akşam saatlerinde geldi. Gül çiftinin ardından birkaç dakika sonra Kraliçe 2’nci Elizabeth de binaya geldi. VIP konukların Cumhurbaşkanı Gül ve Kraliçe 2’nci Elizabeth’e takdim edilmesinin ardından törenin düzenleneceği salona geçildi.
Yapıcı uluslararası rolü için
Ödül töreninde sırasıyla Kraliçe 2’nci Elizabeth, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İngiltere eski başbakanlarından John Major birer konuşma yaptılar.
Gül, uluslararası alanda oynadığı yapıcı rol, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi, Pakistan-Afganistan liderlerini bir araya getirme girişimleri, Irak’ta ulusal birliğin sağlanmasına yönelik çabalarından dolayı ödüle layık görülmüştü.
Hep saygın bir lider oldunuz
İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül’e ödülünü takdim etmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı Gül ve eşini bu önemli ödülü almak için Londra’da karşılamaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. Türkiye’ye 2008 yılında yaptığı resmi ziyarette, Gül’ün gösterdiği misafirperverliği şükranla anımsadığını ifade eden Kraliçe, “Yıllar boyunca saygın bir liderlik ve uluslararası bir devlet adamlığı sergilediniz. Bu ödülü Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü adına sunarak sizi tebrik ediyorum” diye konuştu.
Ödül Türkiye’yi taçlandırıyor
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına, “Ödülü büyük bir onur ve alçak gönüllülükle sevgili ülkem ve Türk halkı adına alıyorum” diyerek başladı. Ödülün arzularını hiç kaybetmeyen bir toplumun gelişme kararlılığını da onurlandırdığını vurgulayan Gül şöyle konuştu: “Aldığım bu ödül, birçok iç ve dış zorluklara rağmen Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği gelişimin de teyididir. Türkiye’nin AB yolunda sessizce gerçekleştirdiği demokratik, sosyal ve ekonomik devrime şahit oluyoruz. Bu ödül, bilgelik, sağduyu, empati ve sivil gücüyle hareket eden büyük bir milletin değerlerini de tanımış oluyor. Chatham House Ödülü aynı zamanda Türkiye’nin çok boyutlu komşuluk ilişkilerini de sınırlarının da ötesinde barış, istikrar ve refahı yeşertmesinin bir ifadesidir. Türkiye’nin yükselen demokrasi ve serbest piyasa ekonomisiyle İslam dünyasında parlayan ilham kaynağı olmasını taçlandıran bu ödül, çalışkan Türk halkının başarısını da simgeliyor.”
Konuklara akşam yemeğinde kırmızı ve beyaz şarap ile füme sufle, kuzu eti, yoğurtlu tart, kahve, çay ve baklava ikram edildi.
Sadece kişisel başarım değil, ülkemin başarısı

CHATHAM House’un “Yılın Devlet Adamı” ödülünü alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ödülü kişisel başarısına değil, Türkiye’nin başarısına bağladı. Gül, Türkiye ile ilgili özel bir rapor yayımlayan First Dergisi’ne verdiği röportajda, ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sadece kişisel başarılarımdan değil, Türkiye’nin de son yıllardaki başarılarından dolayı bu ödülü aldığıma inanıyorum” dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron da raporun başında yer alan mesajında, “Cumhurbaşkanı Gül’ün Türkiye’de son yıllardaki siyasi reform ve uzlaşmaya katkılarından dolayı, 2010 Chatham House ödülünü almasından mutluluk duydum. Bu ödülü, Türkiye’nin dünya sahnesindeki yerinin kutlanması olarak görüyorum” ifadesini kullandı.

Kraliçe’ye takdim

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve işe Hayrünnisa Gül Kraliyet Sarayı’na Kraliçe’den birkaç dakika önce geldi. Gül ve eşi eski Başbakan John Major tarafından Kraliçe 2’nci Elizabeth’e takdim edildi.

Mimar Sinan Sergisi’ni gezdi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü’nde düzenlenen Mimar Sinan Sergisi’nin açılışına katıldı. Yağmurlu havada şemsiyeyle korunarak açılışa gelen Abdullah Gül’ün yanı sıra, eşi Hayrünnisa Gül, oğlu Mehmet Emre Gül, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ve öteki yetkililer de hazır bulundu. Gül, burada yaptığı konuşmada da Mimar Sinan’ın Osmanlı kültürünün çok önemli bir parçası olduğunu, geniş bir coğrafyada önemli yapıtlara imza attığını  dile getirdi.

AB ülkeleri Rumların arkasına gizleniyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İngiliz gazetesi Financial Times’a verdiği demeçte, “ileri görüşlü olmayan bazı AB ülkelerinin, Kıbrıslı Rumların arkasına gizlenerek, Türkiye’nin üyeliğini geciktirdikleri” söyledi. Uluslararası düzenin Doğu’ya doğru kaydığını anlatan Gül’ün, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerine, Türkiye’nin de yaşadığı ekonomik dönüşüm sayesinde katılabileceğine işaret ettiğini kaydeden gazete, Cumhurbaşkanının “BRIC artı T’den bahsetmeye başlarsak, bu sürpriz olmaz” sözlerine yer verdi.
Gazetecilere özgürlük seçimden önce olabilir
Gül, Bloomberg HT’ye Londra’da verdiği demeçte de, Avrupa’da Türkiye’de ifade özgürlüğünün önünde engel olduğuna dair bir imajın olmasını istemediğini söyledi. Cumhurbaşkanı, gazetecilerle ilgili davaların engellenmesi
için gereken yasal düzenlemenin seçimden önce yapılabileceğini dile getirdi.