Kurultayda, Önder Sav'ın koltuğunu korumak için yapılan tüzük erteleme operasyonu CHP'nin Yargıtay ile sıkıntı yaşamasına neden oldu.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, önceden ilan edilen kurultay gündeminde bulunmadığı halde yeni tüzüğün uygulanmasının 1 yıl ertelenmesini içeren önergenin kabul edilmesini mercek altına aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Masası, CHP'nin 22-23 Mayıs'ta yapılan kurultayındaki gelişmeler üzerine 22 Eylül ve 7 Ekim tarihlerinde gönderdiği iki yazının ardından pazartesi günü 3. yazı gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, son yazıda kurultayın video görüntülerini istedi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın başını yakacak olan yazıların 22 Eylül'de giden ilkinde CHP'den 22-23 Mayıs'ta yapılan kurultayla ilgili evrak ve belgeler istendi. Zaman kazanmayı amaçlayan Sav, belgeleri göndermeyince Yargıtay ikinci defa CHP'ye yazı gönderdi ve partiye uyarı verdi. Sav, 7 Ekim'de gelen yazının uyarı olmadığını iddia ederken, CHP lideriKemal Kılıçdaroğluilk yazıdan CHP eski Genel Başkan ıDeniz Baykal sayesinde haberdar oldu.

GÖRÜNTÜDEN İNCELEYECEK

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın koltuğunu korumak için yapılan tüzük erteleme operasyonu CHP'nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na karşı sıkıntıya girmesine neden oldu. Yargıtay'ın yazılarına ve uyarılarına yanıt vermemeyi tercih eden Sav, gelen 3. yazı ile şoka girdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Masası'ndan gönderilen üçüncü yazıda kurultayın video görüntüleri istendi. Yargıtay, CHP'nin kurultayının video kayıtlarını izleyerek uygulamaya girmesi gereken tüzüğün yasalara uygun olarak iptal edilip edilmediğine bakacak.


HEDEFİ ANAYASA MAHKEMESİ

Konuyu bir şekilde Anayasa
Mahkemesi'ne taşımak için çaba gösteren Sav, bunun işaretlerini CHP'nin geçtiğimiz hafta sonu Abant'ta yapılan toplantısında verdi. Sav, tüzük kurultayı isteyenlere "Varsa yürekleri, kurultaysa kurultay. Kurultaya gerek yok. Genel başkan iradesini koydu. İl başkanları iradesini ortaya koydu. Kurultay ihtiyacının olmadığı ortaya çıktı" demişti. Sav, Yargıtay'ın partiye gönderdiği yazılarla ilgili olarak da "Bu konuda Yargıtay ile görüş ayrılığımız var. Önümüzdeki dönemde, bu konuda Anayasa Mahkemesi'nden hakemlik isteyebiliriz" cümlelerini sarfetmişti.

Sonuç vahim olur

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Masası'ndan gelen yazıların ciddiye alınması gerektiğine dikkati çekti. Kart, Yeni Şafak'ın soruları üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen yazıları dikkatle takip ettiğini belirterek, ciddiye alınmaması durumunda sonuçlarının vahim olacağını söyledi. Kart, "Parti içinde konuşulan bir konu olduğu için fazla bir şey söylemem doğru olmaz. Ancak süreci dikkatle takip ediyorum" dedi.