Video paylaşım sitesi YouTube’un Ramazan’ın ilk gününü tebrik amacıyla Mekke’de kılınan akşam namazını dünden itibaren canlı olarak yayınlamaya başladığı bildirildi. Uygulamanın Ramazan’ın son gününe kadar devam edeceği öğrenildi.
    Yerel medyada çıkan haberlere göre Kabe’den yapılan canlı yayın kararına, Suudi Arabistan Kültür ve Bilgi Bakanlığı ile Google’a ait Gelişen Arabistan arasında haftalar süren görüşmelerin ardından ulaşıldı. Gelişen Arabistan bölge müdürü Abdül Rahman Tarabzuni, herkesin konu üzerinde özveriyle çalıştığını ve canlı yayına Ramazan’ın ilk gününde ve ilk saatlerinde başlandığını söyledi. Tarabzuni, Google’ın bakanlığa hedefine ulaşmasında yardımcı olmaktan memnunluk duyduğunu da belirtti.

    Canlı yayının Suudi bakanlığın bir vizyonu olduğu ve daha fazla Arapça muhteviyatı internet ortamına taşımak istenildiği ifade edildi. Yeni uygulama sayesinde dünyanın farklı yerlerinde yaşayan ve uydu televizyonu olmayan müslümanlar böylece Kabe’den her akşam cemaatle kılınan namazı canlı olarak seyredebilecek.

    KABE’DEKİ EZAN 7 KM UZAKTAN DUYULUYOR

    Bunun yanısıra Kabe’de okunan ezanın yedi kilometre uzağa kadar duyulduğu bildirildi. Ezan sesinin bu kadar mesafeye ulaşmasında 76 katlı Mekke Kraliyet Saat Kulesi Oteli’nin üzerine yerleştirilen hoparlörlerin etkili olduğu öğrenildi.

    Arab News’in haberine göre 858 suit odaya sahip 601 metre yüksekliğindeki kuleden 16 özel projektör ile gökyüzü ışıklandırılıyor. Işık hüzmeleri 10 kilometreye kadar yükseliyor ve 30 km öteden görülebiliyor. Işıkların ezan esnasında açıldığı ve böylece işitme problemi yaşayanların namaz vakti geldiğinden haberdar olduğu belirtildi.

    Ayrıca Suudi Arabistan Hac Bakanlığı Umre İşleri Dairesi yetkililerine göre 16 Temmuz’a kadar verilen umre vizesi 4,6 milyonu geçti. Bu rakam geçen yıl verilen vizelerden 1,1 milyon fazla oldu. Medine Ticaret ve Endüstri Odası verilerine göre ülkeye gelen ziyaretçiler geçen yıl ekonomiye 9,3 milyar dolar kazandırdı. Her hacı adayının ülkede ortalama 3 bin dolar para harcadığı tahmin ediliyor.