Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ilk gün toplantısında ilkler yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının emekliliği nedeniyle merakla beklenen YAŞ toplantısı dün Genelkurmay Karargâhı’ndaki Çakmak Salonu’nda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 09.45’de başladı. Erdoğan’ı Karargâh’a gelişinde Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Necdet Özel askeri törenle karşıladı. Toplantı salonuna bakıldığında katılım, oturuş şekli ve süre açısından şu ilkler öne çıktı:

Başbakan tek başına


Önceki şuralarda Başbakan Tayyip Erdoğan “U” şeklindeki masanın ön bölümünde şûra heyetinin karşısında Genelkurmay Başkanı’yla birlikte yanyana oturur, Genelkurmay Başkanı, Erdoğan’ın sol tarafında yer alırdı. Ancak Erdoğan bu yıl masanın aynı bölümünde tek başına oturdu. “U” şeklindeki masada Erdoğan’ın sağ tarafında Genelkurmay Başkanvekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel yer aldı. Bu görüntü, “Siyasi irade, demokratik ülkelerdeki gibi Genelkurmay’ın kendisine bağlı olduğunu gösteriyor” diye yorumlandı.

Başkansız Şura

Şûra ilk kez asaleten atanmış Genelkurmay Başkanı olmadan toplandı. Orgeneral Özel, Şûra’ya Genelkurmay Başkanvekili olarak katıldı. Orgeneral Hasan Aksay Hava Kuvvetleri’nden, Oramiral Eşref Uğur Yiğit Deniz Kuvvetleri’nden erken emekli oldukları, Orgeneral Özel de Jandarma’dan Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanvekilliği’ne atandığı için Hava, Deniz ve Jandarma ilk kez kuvvet komutanı düzeyinde temsil edilmedi.

YAŞ'LI KARELER!

Bakanın yeri değişti

Şûra’ya ilk kez katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da yeri değişti. Yılmaz, Şûra üyesi devlet protokolünün en kıdemsizi olarak Erdoğan’ın solunda yer aldı. Oysa daha önceki toplantılarda Şûra üyesi olarak kıdemi bulunan eski bakan Vecdi Gönül, Erdoğan’ın sağında yer alıyordu.

14 yerine 9 ‘or’ katıldı


YAŞ, ilk kez 14 orgeneral ve oramiral yerine 9 orgeneral ve oramiralle toplandı. Savcılığın hakkında yakalama kararı istediği Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler toplantıya katılarak, sayının 8’e inmesini önledi. 5 eksiklik, Orgeneral Işık Koşaner, Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Orgeneral Hasan Aksay, Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in erken emeklilikleri, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da tutuklu olmasından kaynaklandı.

Hava “or”suz


Orgeneral Aksay emekli, Orgeneral Balanlı Balyoz’dan tutuklu ve kuvvet içinde başka orgeneral de olmadığı için Hava Kuvvetleri’nden YAŞ’a orgeneral düzeyinde katılım olmadı. YAŞ sonunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi beklenen Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, bu kuvvetten “or” düzeyinde toplantıya katılan isim oldu.

Ata’ya erken ziyaret

YAŞ programında Şûra üyelerinin Anıtkabir ziyareti önceden açıklanan programda 11.55 olarak görülüyordu. Ancak 10.45 sıralarında Karargâh’tan Anıtkabir’e acil telefon edildi ve Şûra üyelerinin 11.00’de Anıtkabir’i ziyaret edecekleri bildirilip buna göre hazırlık yapılması istendi. Şûra heyeti 11.00’de Anıtkabir’e çıktı.

Özel’le ‘özel’ görüşme

Erdoğan, Anıtkabir’den sonra Genelkurmay Karargâhı’na dönmeyip Başbakanlık Resmi Konutu’na geçti. Erdoğan ile Özel’in 14.00’de Resmi Konut’ta bir araya gelecekleri duyumu alındı ve bu duyum daha sonra kesinleşti. Anadolu Ajansı (A.A), bunun “Önceden planlanmış görüşme” olduğunu belirtse de Başbakan’ın resmi programında bu görüşme yer almıyordu. Erken Anıtkabir ziyareti ile 1 saat 45 dakika süren Erdoğan-Özel görüşmesi, “YAŞ’ta hükümet ile Genelkurmay arasında, terfi sırasında bulunan tutuklu 14 general ve amiral dahil, üzerinde uzlaşılamayan ciddi konular olduğu ve bununla ilgili her iki tarafın görüşme ihtiyacı duyduğu” iddialarının yayılmasına neden oldu. Kulislerde, “Orgeneral Özel vekaleten değil asaleten atanmış Genelkurmay Başkanı olarak Kara, Hava, Deniz ve Jandarma’ya komutan ismi önermek istiyor” iddiası da konuşuldu. Orgeneral Özel görüşmeden sonra Karargâh’a döndü.

Öğleden sonra yok


Bakan İsmet Yılmaz, Ak Parti Kırıkkale Milletvekili ve eski Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal’ın annesinin cenazesine katılmak için Kırıkkale’ye gittiği, Erdoğan ve Orgeneral Özel de başbaşa görüştükleri için YAŞ’ın ilk gün öğleden sonrası toplantısı yapılmadı.
YAŞ’ın ikinci gün çalışmaları bugün, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında, saat 08.30’da Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda devam edecek.