Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de Ramazan ayının arifesinde yaşanan gelişmelerden derin hayal kırıklığı ve üzüntü duyulduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de son birkaç aydır yaşanan toplumsal olayların uluslararası kamuoyu ile birlikte Türkiye tarafından da çok yakından ve sabırla takip edildiği ifade edildi. Açıklamada, Türkiye’nin dost ve kardeş Suriye halkının haklı ve meşru taleplerinin karşılanması için vaat edilen reformların en yakın zamanda hayata geçirilmesini temenni ettiği ve bu zamana kadar sabırla beklediği belirtildi. Buna rağmen Suriye’den maalesef şiddet olayları ve can kayıpları haberlerin bugün de geldiğini vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, olayların başladığı tarihten buyana şiddetten uzak durma ve yönetim ile diyalog çabasında olma gayreti gösteren Hama sakinlerine karşı başlatılan operasyonlarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu öğrenildiğini kaydetti.

Dışişlerinin açıklamasının devamında, “Türkiye, mübarek Ramazan ayında barış ve huzur dolu bir ortam yaratılması için çalışılmasını beklerken, Mübarek Ramazan ayının hemen arifesinde yaşanan bu gelişmelerden, bütün İslam dünyası ile birlikte derin hayal kırıklığı ve üzüntü duymuştur.” denildi.

Açıklamada Türkiye’nin, Suriye hükümetine operasyonlara son vermesi, çözüm için siyasi yöntemlere, diyaloga ve barışçı girişimlere yönelmesi çağrısı bir kez daha tekrarlandı. Açıklama şöyle devam etti: “Söz konusu operasyonların, Suriye'de asayişin sağlanmasına herhangi bir katkısı olmadığı gibi, yapılması gereken reformlara ilişkin süreci de son derece olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tür operasyonlar ve şiddet çözüm değil, çözümsüzlük getirmektedir. Suriye yönetimi bu gerçeği artık idrak etmelidir. Mevcut gelişmeler, Suriye yönetiminin meselenin barışçı yollardan çözümü konusundaki niyetini ve samimiyetini sorguya açmaktadır. Türkiye, Suriye Hükümetine operasyonlara son vermesi, çözüm için siyasi yöntemlere, diyaloga ve barışçı girişimlere yönelmesi çağrısını bir kez daha tekrarlamaktadır.”