VERGİ ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında kapsam genişletiliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ödeme kolaylığıyla ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi ve bir müjde daha verdi: Tasarı belediyelerin emlak vergisi ve su borçlarını da kapsayacak şekilde hazırlanıyor.

ANKARA-Hükümetin 100 milyar lirayı aşkın vergi ve prim alacağını tahsil etmek üzere hazırladığı yeniden yapılandırmanın kapsamı genişledi. Yasa tasarısı hazırlığında 2003 yılında çıkarılmış Vergi Barışı Yasası’nı esas alan Maliye Bakanlığı, yapılandırma kapsamını en geniş şekilde tanımlayarak, belediyelerin emlak vergisi alacakları ile su borçlarını da yapılandırma kapsamına dahil etti. Buna göre vatandaş da borçlarını makul oranlarda revize edilmiş tutarlarda ve uzun süreli taksitler halinde ödeyebilecek.

Gelişmeyi, önceki gün Orta Vadeli Program ve Mali Plan konusunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlarla birlikte yaptığı basın toplantısında prim ve vergi alacaklarında yeniden yapılandırma çalışmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da doğruladı. Babacan konuyla ilgili soruları yanıtlarken, “Belediyelerin emlak vergisi ve su borçlarını da kapsayacak şekilde” çalışma yapıldığını söyledi.

Aynı toplantıda Çalışma Bakanı Ömer Dinçer de çalışmalarını tamamladıklarını söyleyerek, çalışmanın üç ana ekseni olduğunu anlattı. Dinçer, şöyle konuştu: “Bir, reel olarak alacaklarımızdan herhangi bir indirimi öngörmedik. İki, idari cezalar, gecikme faizleri, tecil faizleri ile ilgili güncelleme yaptık. Gelişen ekonomik şartlar doğrultusunda bu oranları yeniden tartıştık. Üç, ödeme kolaylıkları sağlayan düzenlemeler yaptık. Taksitlendirme imkanlarını ve sürelerini uzattık. Ana hatları, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda son kez bir daha gözden geçirmeye ihtiyaç var.”

Gecikme faizinde 1.38 masada

Bakan Dinçer’in ifade ettiği “güncellemenin” halen aylık 1.95 seviyesindeki gecikme faizinin indirilmesi olduğu belirtildi. Buna göre çalışmanın başında aylık 1.40-1.50 bandına indirilmesi planlanan gecikme faizinin, son durumda aylık 1.35 -1.38 düzeyine indirildiği öğrenildi.

Peşin ödeyene cazip indirim

YAPILANDIRMADAN yararlanarak borcunu peşin ödeyecekler için çok cazip koşullar getirileceği belirtildi. Buna göre peşin ödemenin tercih edilebilmesi için toplam borcun bugün geldiği seviyeden yüzde 60’lara yakın indirimlerle makul rakamların talep edileceği ifade edildi. Bunun, anaparaya uygulanan ve bugün ödenemez hale gelmiş toplam borcun, ana parasının enflasyon oranında revize edilerek makul bir düzeye getirilmesi ve peşin ödeme indirimi yoluyla yapılacağı kaydedildi.