MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Türkiye içine girdiği tehlikelerle dolu ve beka düzeyindeki sarsıntıların vahim sonuçlarını birer birer yaşamaktadır. Bugünkü sürece TSK’ya yönelik AKP’nin derin güvensizliği ve Cumhurbaşkanının aşırı kuşkusu eşliğinde gelinmiştir. Son günlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilgili yapılan yorum, tartışma ve eleştirilerin sancılı bir mecraya girdiği görülmektedir. Bununla birlikte gelecek hafta yapılacak YAŞ toplantısı öncesi ülkemiz büyük bir krizle karşı karşıya kalmıştır.

Genelkurmay Başkanı’yla birlikte üç kuvvet komutanın emekliliklerini zamansız bir şekilde istemeleri gündemi bütünüyle sarsmıştır. Bu olağandışı gelişmenin ciddi bir devlet krizine kapı araladığı gün gibi ortadadır. TSK’nın geleneksel hiyerarşik yapısını altüst etmeye kararlı olan AKP zihniyetinin, bugünkü bunalımın baş aktörü olduğu açık ve nettir.

Son gelişmelerden TSK’nın yeniden dizayn edilmek istendiği anlaşılmaktadır. Bir türlü sonuçlandırılamadığından şirazesinden çıkan darbe iddialarıyla ilgili yargı süreçlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tam anlamıyla yıpratma ve üzerinde baskı oluşturma amacına yönelik olduğu şüphesizdir. Etnik temelli terörün saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde ordunun yıpratılması, tahrip edilmesi ve bütünüyle darbeci bir kurum olarak gösterilmesi çok tehlikeli gelişmelere neden olacaktır.

Bölücü terörün tırmandığı, özerklik zırvalarının yüksek sesle dillendirildiği ve ekonomik krizin ayak seslerinin işitildiği bir ortamda devlet krizinin belirlemesi her açıdan kaygı vericidir. Bugünkü sürece TSK’ya yönelik AKP’nin derin güvensizliği ve Cumhurbaşkanının aşırı kuşkusu eşliğinde gelinmiştir. Bu krizin kökleşmesine ve derinleşmesine fırsat vermeden, YAŞ toplantıları zamanında gerçekleştirilerek yeni bir komuta heyeti dahil atama ve terfiler yapılmalı, sürecin normalleşmesi ülke ve millet menfaati yararına sağlanmalıdır. Sözde darbe iddialarına konu olduğundan dolayı terfi ve atamaları yapılmayan amiral ya da generallerin hakları da işleyen yargı sürecinin tamamlanmasına kadar saklı tutulmalıdır.

TSK komuta kademesi, hükümetin gerilimden beslenen politikalarına aynı şekilde cevap vermeyip millet iradesine saygı göstererek demokratik olgunlukla emeklilikten yana tercihini kullanmıştır. AKP hükümeti bunu acziyet olarak görmemeli ve geçmişin intikamını alırcasına TSK’yı zan ve töhmet altında bırakan uygulamalarından artık vazgeçmelidir.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: Bu iktidarın keyfi uygulamalarına karşı yapıldı. Maalesef AKP’nin her zamanki baskıcı anlayışı, kural tanımaz yöntemi bu noktaya getirmiştir. Terfilerin nasıl yapılacağı yasalarda açık ve nettir. Belli ki bu sorun sadece terfilerden kaynaklanmıyor. Çok önemli sorunlar var. Umut ediyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan’ın kural tanımaz gidişatına ‘dur’ diyecektir. 

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak:
Kaygı verici bir durum, endişeyle takip ediyoruz. Türk Ordusu’nun bir geleneği var, teamüller var. Görüyorum ki durum endişe verici bir boyuta gelmiş. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifa etmesi endişe verici bir durum.

 MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır:
Bu bir devlet krizidir. Ben bu sonucu, geçen seneden yarım kalan bir operasyon olarak düşünüyorum. Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu krizi en kısa sürede çözmelidir. Sorumluluk siyasi iktidardadır.

 BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan
: Bu bir kriz değil, abartmak doğru değil. Ben çok ciddi bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum.