Türkiye  Emekliler Derneği (ÜETD) Genel Başkanı Kazım Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2011 yılı emekli zamlarını memnuniyetle karşıladı. Ergün, olumlu buldukları maaş artışının beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi.
2006 yılına kadar işçi ve Bağkur emeklileri için ciddi iyileştirmeler yapıldığına işaret eden Kazım Ergün, "Ne yazık ki, bu dönemden sonra yeterince koruyucu tedbirler alınamadı. Emeklilerin aylıklarının açlık sınırının üzerine çıkarılması bir türlü sağlanamadı." dedi. Ergün, şunları kaydetti:
"Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu rakamlara göre en düşük SSK emeklisinin aylığı Ocak ayında 60 TL artacak. Bu rakam 1500 TL’ye kadar aylık alanlara uygulanacak. 1500 TL üzerinde aylık alanlara ise yüzde 4 oranında artış uygulanacak. Enflasyon tahminlerine göre; yasa gereği Ocak ayında alacağımız zam yaklaşık 25-30 TL civarında olacaktı. Bu durumda; yapılan 60 TL’lik artışla bu 25-30 TL’lik artışımıza ek olarak yaklaşık 30-35 TL civarında bir ek artış sağlanmış oluyor. Hepimiz biliyoruz ki, bu rakam da ancak 1 kilo et fiyatına denk geliyor. Yani beklentilerimizin altında kalıyor."
Ek olarak verilen bu artışa sevindiklerini dile getiren ÜETD Başkanı Ergün, artışın beklentilerinin altında kaldığını da ifade ettti.
Temmuz 2011’de yapılacak zam oranının yüzde 4 olarak belirlendiğini aktaran Kazım Ergün, şu değerlendirmelerde bulundu:
"6 aylık enflasyon oranı bu rakamın altında kalsa bile yapılacak zam yüzde 4 olacak. Bu rakamlara göre en düşük emekli aylığı Ocak 2011’de 719,98 TL’den 60 TL’lik artışla 782.38 TL’ye yükselecek. Temmuz ayında da yüzde 4 oranında artış eklendiğinde en düşük işçi emeklisi aylığı 813,68 TL olacak. Sayın Başbakanın açıklamalarına göre yapılan bu hesaplamalar, 2011 yılında yapılacak artışların giderek ağırlaşan ekonomik baskılar altında rahat bir nefes almamıza yetecek artışlar olarak görülmemektedir. Bugün bile 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak masrafı anlamına gelen açlık sınırı 846 TL iken, söz konusu artışların bugünü dahi karşılamaya yetmediği ortadadır."
Emeklinin gerçek beklentisinin yıllardır sürüncemede bırakılan intibak sorununun çözülmesi olduğunu belirten Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı, "Promosyon beklentimizin karşılanması, TÜFE kayıplarımızın karşılanması ve sağlıkta katkı payının kaldırılmasını istiyoruz. Emekliler taban aylıklarının en az 1000 TL sınırına çıkarılmasını beklemektedir." dedi.