Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), yaşlanan nüfus ve finansal krizle mücadelenin maliyeti nedeniyle dünyanın önde gelen bazı ekonomilerinde kamu borçlarının 'patlama yolunda' olduğunu belirtti.

S&P'nin raporuna göre, mevcut mali politikalar temel alındığında, 2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlasını oluşturacak 49 ekonominin ortalama net borç oranı, gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde 245'ine ulaşacak. Bu oran, 2007 yılında yüzde 148 düzeyindeydi.

 

Raporda, kamu ve özel sektörün toplam dış borç miktarını gösteren 'dış borç sıralamasında' ilk sırada dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin yer aldı. ABD'yi 9.123 trilyon dolarla İngiltere, 5.123 trilyon dolarla Fransa ve 4.969 trilyon dolarla Almanya izledi.

       

Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülkenin İrlanda olduğu görüldü. İrlanda'nın milli gelirinin 11 katı kadar dış borcu bulunuyor.

 

Türkiye ise bu kategoride değerlendirmeye alınan 32 ülke arasında yüzde 36.4 ile 25'inci sırada yer alıyor.

 

S&P'nin raporunda 32 ülkenin 2010 yılı ilk çeyrek itibarıyla toplam dış borçlarının yanı sıra, 2010 yılı tahmini GSYİH'leri, dış borçlarının GSYİH'ye oranları ve kişi başına düşen borçları da sıralandı.