Başbakan Erdoğan dün İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezi’nin (İKAM) 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası İstanbul Kadın Buluşması’na katıldı. 73 kadın kuruluşundan 2 bin kadının katıldığı toplantıda Erdoğan, şunları söyledi:

Eşitlik meselesi

Demokrasi, hak, eşitlik mücadelesi yerel olmaktan çıkmış, küresel boyut kazanmıştır. Hak ve özgürlükler hiç kimsenin tekelinde değildir. Hak ve özgürlükler, temel insani ihtiyaçlar belli bir kesimin imtiyazı gibi değerlendirilemez. Batı’nın sahip olduğu haklardan Doğu mahrum edilmesin. Kuzeyin sahip olduğu imkanlara Güney gıptayla bakmasın istiyoruz. Demokrasi, insanca yaşam şartları, belli ülkelerin, belli bölgelerin imtiyazı olmasın, bütün insanlığın ortak değeri olsun istiyoruz. Homoekonomikus anlayışıyla insana bakmıyoruz. Kadın ile erkeğin haklarının kesinlikle eşit olmasını, çağdaşlığın gereği olmanın ötesinde, insanlık meselesi olarak görüyoruz.

Iraklı kadınlar

Pakistan’daki kadının ne kadar yanında yer aldılar onu da merak ediyorum. Gelişmiş ülkelerdeki kadınların doğum izni, süt izni mücadelesi elbette önemlidir. Ancak Afganistan’daki, Afrika’daki kadınların ölüm kalım mücadelesi verdiklerini hatırlatmak isterim. Irak’taki dul kadınlar, acımasız savaşın dulları... Bunun faturasını, bedelini kim ödeyecek? Kadın hakları mücadelesi bir Müslüman, Hıristiyan, Musevi ve ateist için farklı değildir.

Başı açıkların tavrı

Okuma yazma oranını yüzde 100’e çıkarmanın mücadelesi içindeyiz. Buna rağmen hem de çağdaşlık ve modernlik adına genç kızların okullardan uzaklaştırılması ne eşitlikle, ne de vicdanla bağdaşmaz. Başörtülü bayanların başı açık olanların haklarını savunurken gösterdikleri tavrın aynısını başı açık bayanların başı örtülü bayanlar için göstermesini bekliyorum, demiştim. Bunu gösterenler var. Onları istisna olarak da ayrıca da alkışlıyorum. Ama istiyorum ki bu çok daha geniş tabanlı olsun.

Feminist protestosu

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la salona girdikten sonra İstanbul Feminist Kolektif üyesi 15 kadın, Erdoğan’ın konuşmasını kesti. Ellerinde “Eşit değilsiniz dendikçe daha çok öldürülüyoruz” ve “Erkeklerin sevgisi, her gün 3 kadını öldürüyor” yazılı dövizlerle ayağa kalkan kadınlara, polisler ve Erdoğan’ın korumaları müdahale etti. Konuşmayı Emine Erdoğan, kızları Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan da dinledi.