Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'teki sorunun çözümü için Filistinlilerin kendi içinde birlik olması gerektiğini söyledi. Filistinliler birlik olmaya başladıkça birilerinin çılgına döndüğünü belirten Erdoğan, "Filistinliler kendi aralarında barışı sağlayamadıkça kendi içinde bölündükçe Türkiye gibi ülkelerin çağrıları rağbet görmeyecektir." dedi. Erdoğan, "Kardeşler arasında hesaplaşma olmaz, kardeşler arasında helalleşme olur." dedi.

Filistin 2. Büyükelçiler Konferansı Beşiktaş’taki Conrad Otel’de başladı. Konferansın açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Filistin sorununa yönelik bazı mesajlar verdi. Mavi Marmara saldırısı ile ilgili de konuşan Erdoğan, konuşmasının başında Mavi Marmara’da hayatını kaybeden kişilerin isimlerini okudu. Saldırıyı unutmayacaklarını dile getiren Erdoğan, “Kardeşlerimizin maruz kaldığı katliamı unutmadık, unutmayacağız. Sözlerimin başında şu gerçeği bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum, İsrail uluslararası hukuka ve insani değerlere aykırı bu eylemden dolayı resmen özür dilemedikçe, kardeşlerimizin yakınlarına tazminat ödemedikçe, Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça iki ülke arasında ki ilişkilerin düzelmesi söz konusu olamaz. Masum insanlara kurşun atmayı, sırtından vurmayı neyle izah ediyorsunuz? Çocuklara ilaç, gıda, oyuncak götüren bir gemi dolusu merhamet elçisine nasıl silah doğrultuyor ve silah sıkıyorsunuz? Filistin davası sadece Filistin'in yada Filistinlilerin değil, hak ve özgürlükten yana olan hangi inançtan olursa olsun insani değerleri savunan her insanın davasıdır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Filistin sorununun çözümü için birlik çağrısı yapan Erdoğan, "Filistinlilerin kendi içinde birlik olmaları gerekiyor. Bize 'bu Filistinliler kendi içinde beraber değil ki, siz niye koşuşturuyorsunuz?' diyorlar bunu süratla halledin, kardeşler arasında hesaplaşma olmaz, kardeşler arasında helalleşme olur. Filistinliler arasındaki bülünmüşlüğün aşılmış olmazı bizi ziyadesi ile memnun etmiştir. Siz bir araya geldiniz ya birileri çılgına döndü. Sizin birleşmeniz onları asıl ürküten noktadır, önümüzdeki mesele uzlaşı hükümetinin kurulmasıdır. Şimdi bütün enerjimizi bunun en kısa sürede gerçekleşmesi için harcamamız gerekmektedir. Bu konuda en kısa zamanda bir fikir birliği sağlanması Filistin davası içinde hayırlı bir gelişme olacaktır, Türkiye geçmişte olduğu gibi bugünde uzlaşı hükümetinin sağlanması için elinden gelen katkıyı sağlamaya devam edecektir. Temennimiz, 2007 yılında Mekke'de sağlanan anlaşmadan sonra tekrarlanan hataların tekerrür etmemesidir, kardeş kanı dökülmesine artık kimsenin tahammülü yoktur." şeklinde konuştu.

Öte yandan Başbakan Erdoğan konuşmasında Norveç'teki saldırıda hayatını kaybedenlere de baş sağlığı diledi.